A tiltakozó milicisták szerdán elkezdtek elvonulni az Egyesült Államok bagdadi nagykövetségének épületétől, egy részük egy közeli szálloda előtt vert tábort. A tüntetések korábban amiatt kezdődtek, mivel az amerikai harci gépek légicsapást mértek egy síita milícia tagjaira, és 25 embert megöltek. A milicisták korábban betörtek és gyújtogattak a nagykövetség területén, emiatt evakuálni kellett a dolgozókat.

Tiltakozók egy csoportja viszont az amerikai külképviseletnél maradt, s azt mondják, addig nem mennek el, amíg az amerikai csapatokat ki nem utasítják Irakból.

Néhány órával korábban az iraki és amerikai erők könnygázt vetettek be az épületnél a tüntetők feloszlatására. Távozásra szólította fel a tiltakozókat az iraki külügyminiszter és az egyik, Irán támogatását élvező síita milícia is.

"A tüntetők üzenete célba ért, és most szükségszerű, hogy biztonságosan távozzanak" - írta a Twitteren Mohamed al-Hakim, az iraki diplomácia vezetője. Előző nap Ádil Abdel-Mahdi iraki kormányfő is távozásra szólította fel a tiltakozókat, és a legszigorúbb büntetéssel fenyegette meg azokat, akik külföldi nagykövetségekre támadnak. A tüntetők szerdán ennek ellenére felgyújtották az amerikai nagykövetség külső homlokzatát.

A tiltakozások amiatt kezdődtek, hogy amerikai harci gépek légicsapást mértek egy síita milícia tagjaira, és 25 embert megöltek.

A feldühödött tiltakozók kedden betörtek a nagykövetség komplexumának területére, ahol gyújtogattak, és kövekkel dobálták meg a nagykövetséget. Donald Trump amerikai elnök Iránt tette felelőssé a történtekért, s azt mondta, hogy Teherán nagyon nagy árat fog ezért fizetni.

Teherán azonban visszautasítja, hogy bármi köze lenne a történtekhez, és elítélte Washington "irracionális válaszát". Szerdán az iráni külügyminisztériumba kérették Svájc teheráni nagykövetét, és közölték vele, hogy az Egyesült Államoknak fel kell hagynia abszurd és alaptalan vádaskodásaival. Iránban Svájc látja el az Egyesült Államok érdekképviseletét, mert Teherán és Washington hivatalosan nem áll diplomáciai kapcsolatban egymással.

Florence Parly francia védelmi miniszter szerdán határozottan elítélte az amerikai nagykövetség elleni támadást, és Franciaország teljes szolidaritásáról biztosította Washingtont.