Egy napig szakadt az eső Indonéziában, sokan meghaltak

Indonézia, Jakarta, árvíz, monszun
Jakarta, 2020. január 1. Árvízben álló taxik Jakartában 2020. január 1-jén. A heves esőzések nyomán bekövetkezett áradás miatt víz alá kerültek az indonéz főváros alacsonyan fekvő részei, és megbénult a közlekedés. MTI/EPA/Adi Weda
Vágólapra másolva!
Huszonegyre nőtt a halálos áldozatok száma az Indinéziát sújtó monszuneső és az azt követő áradások miatt. Jakarta felett 18 órán át szakadt az eső, a Bogorra hulló csapadékmennyiség évtizedek óta a legsúlyosabb.
Vágólapra másolva!

Az ár szerdán öntötte el Jakartát és a szomszédos városokat; a legtöbb ember Bogorban halt meg, közülük néhányan áramütés áldozatai lettek - közölte csütörtökön az indonéz szociálisügyi minisztérium.

Árvízben álló taxik Jakartában Forrás: MTI/EPA/Adi Weda

A hatóságok szerint a Bogorra hulló csapadékmennyiség évtizedek óta a legsúlyosabb, megáradtak a folyók, és a víz Jakartát is elborította. A monszuneső és a folyók vízszintjének megemelkedése miatt Jakartán belül mintegy

kilencven városrész került víz alá,

a főváros mellett fekvő Depokban pedig földcsuszamlás történt.

Jakartában és környékén mintegy harmincmillió ember él, a főváros földrengés- és árvízveszélyes területen fekszik, és a felszín alatti vizek korábbi ellenőrizetlen kitermelése miatt a metropolisz folyamatosan süllyed. Joko Widodo indonéz elnök a nyáron bejelentette, hogy Borneó szigetén új főváros fog felépülni.