Jövőbeni terveivel kapcsolatban beszélt Várhelyi Olivér a Deutsche Welle portálnak, többek között az elkövetkező egy év elképzeléseiről, de az ötéves mandátumának idejére kitűzött célokat is ismertette – számolt be a Magyar Hírlap. Az EU bővítési biztosa szándéka, hogy felgyorsuljon a Nyugat-Balkán felzárkóztatása, és megőrizhető legyen a jövőbeni csatlakozások hiteles perspektívája.

Az Európai Bizottság továbbra kis kitart amellett az elhatározása mellett, hogy meg kell kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat Észak-Macedóniával és Albániával, ugyanis fontosnak tartják, hogy a tárgyalások megkezdésére vonatkozó döntés még a májusi zágrábi csúcs előtt megszülessen.

Várhelyi elmondta, hogy 

erőteljesen támogatni fogják és felgyorsítják a nyugat-balkáni térség minden országában a reformokat, 

aminek valódi hatásuk kell, hogy legyen a gazdasági fejlődés és az életminőség javulása szempontjából.  

Várhelyi Olivér, az EU bővítési biztosaForrás: MTI/Máthé Zoltán

Ez azért fontos, mert ezáltal az érintett országok közelebb kerülnek az EU-hoz és tagállamai mindennapi életéhez – tette hozzá kiemelve, hogy az uniós bővítésnek azonban objektívebbnek kell lennie az eddigieknél hogy 

választ adjon az egyes tagállamok aggodalmaira 

A bővítési biztos azonban leszögezte, hogy nem áll szándékában a „játék folyamán a szabályokon változtatni". Várhelyi úgy véli, új alapok és befektetések révén segíteni kell a nyugat-balkáni térség gazdasági fejlődését. 

Az a szándékom, hogy a mandátumom végéig legalább egyik partnerünk készen álljon a csatlakozásra, a többiek pedig megtegyék a csatlakozáshoz vezető út zömét 

– tette hozzá.