Körülvette a tűz az ausztrál várost, haditengerészek mentik a lakosokat

Bushfires in Australia AUSTRALIA 2020 ADF January Bushfires Australian Defence Force HMAS Choules
VICTORIA, AUSTRALIA - JANUARY 3: (----EDITORIAL USE ONLY – MANDATORY CREDIT - "AUSTRALIAN DEPARTMENT OF DEFENCE / HELEN FRANK / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) Evacuees from Mallacoota board MV Sycamore in Victoria, Australia on January 3, 2020. The Australian Defence Force (ADF) commenced has commenced Operation Bushfire Assist in New South Wales and Victoria to enhance Defence support following devastating bushfires in the South East of Australia. The ADF is also providing transport and other assistance such as aviation ground support, logistics, engineering and accommodation support to the firefighting effort. Australian Department of Defence / Helen Frank / Handout / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Megkezdte az ausztrál haditengerészet egy a bozóttüzek által bekerített dél-ausztráliai tengerparti üdülőhely, Mallacoota lakosainak kimenekítését pénteken.
Vágólapra másolva!

A Choules hadihajó mentőcsónakja több menetben szállította a hajóra a város lakosait, házi kedvenceikkel és személyes tárgyaikkal együtt.

A Victoria állambeli város több lakosa szilveszterkor a tengerpartra menekült a lángok elől.

"Délután ezer embert kell kimenekíteni az övezetből" - közölte Scott Morrison miniszterelnök.

A szeptemberben kezdődött bozóttüzek miatt legalább 20 ember halt meg, többtucatnyian eltűntek, és több mint 1300 ház lett a lángok martaléka. Belgium területe kétszeresének megfelelő nagyságú terület égett le.

Turisták és helyi lakosok ezrei hagyták el a keleti parton leginkább veszélyeztetett 300 kilométeres sávot, hatalmas dugókat okozva a Sydneybe és Canberrába vezető utakon Forrás: Anadolu Agency/2020 Anadolu Agency/Australian Department Of Defence

A hétvégén az előrejelzések szerint a hőmérséklet meg fogja haladni a 40 Celsius-fokot, a hatóságok szükségállapotot hirdettek a kontinensnyi ország délkeleti, legsűrűbben lakott részében.
Három államban emberek tízezreit kell evakuálni.

Turisták és helyi lakosok ezrei hagyták el a keleti parton leginkább veszélyeztetett 300 kilométeres sávot,

hatalmas dugókat okozva a Sydneybe és Canberrába vezető utakon.

A tűz által elzárt területekre katonai repülőgépekkel dobtak le élelmiszereket. Dan Andrews, Victoria állam miniszterelnöke közölte, hogy műholdas telefonokat, ivóvizet és mentőkészülékeket is eljuttattak az elzárt övezetekbe.

Az idén rendkívül kiterjedt bozóttüzek hatása az ausztrál nagyvárosokban is érzékelhető. Melbourne-ben és Sydneyben még pénteken is lehetett érezni a környékbeli parazsak füstjét, a canberrai nemzetközi tenisztornát pedig át kellett helyezni a Victoria állambeli Bendigóba.