Iránhoz köthető célpontokat lőtt az USA Bagdadban

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok légicsapásokat hajtott végre az iraki fővárosban, Bagdadban Iránhoz köthető célpontok ellen csütörtök este. Egyik célpontjuk a bagdadi nemzetközi repülőtér volt, ahol meghalt többek között Kászim Szulejmáni iráni tábornok, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnoka is.
Vágólapra másolva!

A Fox televízió a támadással kapcsolatban közölte: meghalt Abu Mahdi al-Muhandisz, a Népi Mozgósítási Erők nevű, iráni támogatást élvező milicistákat tömörítő ernyőszervezet vezetője is. Ennek az ernyőszerzetnek a tagja a Katáib Hzbollah milícia.

Amerikai és iráni tisztségviselők egyelőre nem erősítették meg sem Szulejmáni, sem al-Muhandisz halálhírét. A Fox televízió információi szerint azonban Ahmed al-Aszádi, a Népi Mozgósítási Erők egyik szóvivője Bagdadban azt mondta: "az amerikai és az izraeli ellenség a felelős Abu Mahdi al-Muhandisz és Kászim Szulejmáni mudzsahedek meggyilkolásáért".

Az amerikaiak védelmében lépett Donald Trump

Csütörtök éjjel a Pentagon (amerikai védelmi minisztérium) tájékoztatása szerint Donald Trump amerikai elnök arra adott utasítást, hogy az Egyesült Államok hadereje

A Pentagon közleményben szögezte le, hogy a továbbiakban is "minden szükséges lépést" megtesz az amerikai emberek és érdekek védelmében "bárhol legyenek is a világban".

A minisztérium hangsúlyozta azt is, hogy "e csapásmérés célja az volt, hogy elrettentse Iránt a jövőbeni támadásoktól". A Pentagon információi szerint ugyanis

Kászim Szulejmáni aktívan dolgozott azon, hogy újabb támadásokat intézzenek amerikai diplomaták és katonák ellen a térségben.

Egyre élesebb a helyzet az Egyesült Államok és Irán között

Kedden Bagdadban a Kataib Hezbollah nevű milícia támogatói megrohanták az Egyesült Államok nagykövetségét válaszul arra, hogy az Irakban állomásozó amerikai haderő légicsapásokat mért a Kataib Hezbollah nevű milícia öt iraki és szíriai létesítményére, és a támadásokban a milícia 25 tagja meghalt, további 55-en pedig megsebesültek.

A Kataib Hezbollah az Irán támogatását élvező al-Hasd as-Saabi (Népi Mozgósítási Erők, PMF) nevű síita fegyveres erő tagjaként működik, és a légicsapásokat az amerikai hadsereg válasznak szánta arra, hogy múlt pénteken az iraki Kirkuk melletti katonai bázison rakétatámadás áldozatává vált egy szerződéses alkalmazottja, négy amerikai katona és az iraki biztonsági erők két tagja pedig megsebesült.

A régióban rendkívül feszült a helyzet az Egyesült Államok és Irán között azért, mert az USA által Teherán ellen elrendelt gazdasági büntetőintézkedések súlyos károkat okoznak a közel-keleti országnak. A felek egymást vádolják a korábban olajlétesítményeket, hajókat, valamint olyan bázisokat ért támadások miatt, amelyeken amerikai katonák állomásoznak.