Rengeteg pénzbe kerül az ausztrál bozóttűz

2020.01.06. 09:09

Az ausztrál kormány 1,4 milliárd dollárt szán a bozóttüzek okozta károk helyreállítására - jelentette be Scott Morrison kormányfő hétfőn Sydney-ben.

A kormány minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy segítse a közösségeket az elpusztult környezet helyreállításában - nyilatkozta Scott Morrison, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy a bozóttüzeket még valószínűleg hónapokig nem sikerül eloltani. Ezért első körben 1,4 milliárd dollárt szánnak a károk helyreállítására, de ha ez nem lesz elég, további összegeket különítenek el.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a bozóttűzzel kapcsolatos kormányzati intézkedésekről a canberrai parlamentben 2020. január 5-énForrás: MTI/EPA/AAP/Lukas Coch

A bejelentéssel egy időben a hatóságok arról számoltak be, hogy Új-Dél-Wales államban további két ember eltűnt. Az előrejelzések szerint eső és hűvösebb időjárás várható, ami segíti majd a tűzoltók munkáját, azonban még a héten ismét hőség várható. A bozóttüzekben eddig 24 ember halt meg, és 2000 lakóépület semmisült meg. Szerte a délkeleti államokban több mint 135 tűzfészket tartanak számon.

A Maxar Technologies által közreadott, 2020. január 4-én készített műholdkép a Victoria államban fekvő Orbost környékén pusztító bozóttűz füstjérőlForrás: MTI/EPA/MAXAR TECHNOLOGIES/-

A tűzoltóság arra figyelmeztetett, hogy a várható esők nem lesznek képesek eloltani a legnagyobb kiterjedésű és a leghevesebb tüzeket, a héten tovább romlik majd a helyzet.

Az ausztrál fővárosban, Canberrában hétfőn a levegő minősége rendkívül rossz volt, rosszabb, mint bármelyik nagyvárosban a világon. A helyi katasztrófavédelmi hivatal emiatt felszólította azokat a munkatársait, akik nem vesznek részt az oltásban, hogy maradjanak otthonukban.