Venezuelai válság - Az EU továbbra is Juan Guaidót ismeri el a venezuelai nemzetgyűlés elnökének

2020.01.06. 18:30

Az Európai Unió továbbra is Juan Guaidót ismeri el a venezuelai nemzetgyűlés elnökének. Az EU külügyi szolgálatának hétfői közleménye szerint az ellenzéki többségű törvényhozás új elnökének megválasztását súlyos szabálytalanságok és a demokratikus alkotmányt sértő cselekmények jellemezték - írja az MTI.

Venezuela szocialista kormánya új elnököt iktatott be a parlament élére vasárnap, miután fegyveres gárdisták megakadályozták, hogy az ellenzéki képviselők belépjenek a törvényhozás épületébe. Juan Guaidót és több ellenzéki képviselőt sem engedtek belépni a nemzetgyűlésbe, és a sajtó bejutását szintén akadályozták. Előzetes várakozások szerint Guaidót megerősítették volna házelnöki tisztségében.

Az EU külügyi szolgálatának közléménye azt írja, hogy nem elfogadható, hogy a nemzetgyűlés, mint Venezuela demokratikus, legitim testülete nem tudott élni a venezuelai néptől kapott mandátumával. Ez a válság elmélyüléséhez vezet.

A magát ideiglenes államfőnek nyilvánító Juan Guaidó, az ellenzéki többségű venezuelai parlament vezetője (b) és Leopoldo López ellenzéki vezető egy caracasi tüntetésen 2019. április 30-án. Guaidó felszólította a hadsereget, hogy lázadjon fel Nicolás Maduro venezuelai elnök ellen és távolítsa őt el a hatalomból.Forrás: MTI/EPA/EFE/Miguel Gutiérrez

Az önmagát tavaly januárban Venezuela ideiglenes elnökévé nyilvánító Juan Guaidó ellenzéki vezető riválisa, az egyik ellenzéki pártból korrupció gyanújával kizárt Luis Parra került vasárnap a venezuelai parlament élére. A beiktatási ceremónián Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai elnök híveivel együtt vett részt. Guaidó igénye az ideiglenes elnöki tisztségre a házelnöki tisztségen alapult.

A 167 tagú parlament 100 ellenzéki képviselője egy újság szerkesztőségében még vasárnap gyorsan újraválasztotta Guaidót, akit korábban a világ több tucat országa ismert már el Venezuela legitim vezetőjeként.

Antonio Tajani, az Európai Parlament volt elnöke, az Európai Néppárt alelnöke a Twitter közösségi portálon azt írta: Nicolás Maduro elnök megöli a venezuelai demokráciát. "Itt az ideje, hogy Európa cselekedjen" - írta. Az Európai Parlament tavaly év elején Tajani elnöksége alatt ismerte el Juan Guaidót Venezuela elnökének.

Tüntetők lengetnek venezuelai zászlókat a Simón Bolívar hidat lezáró venezuelai rohamrendőrök előtt a határ kolumbiai oldalán lévő Cúcutában 2019. február 23-án. Nicolás Maduro venezuelai elnök előző nap rendelte el a Kolumbiával közös határ egyes átkelőinek lezárását, hogy megakadályozza az Egyesült Államokból érkező segélyszállítmány bejuttatását az országba. Venezuelában hatalmi harc zajlik Maduro és a magát ideiglenes elnökké nyilvánító Juan Guaidó parlamenti elnök között. Guaidó, aki január 23-án kikiáltotta magát Venezuela ideiglenes elnökének, az Egyesült Államok és több más nyugati ország támogatását élvezi.Forrás: MTI/EPA-EFE/Ernesto Guzman Jr.