Kirúgták a bukaresti kórház főorvosát, ahol korábban meggyulladt egy beteg

bukaresti kórházbotrány
Hétfőn azonnali hatállyal menesztették Mircea Beurant, a bukaresti Floreasca kórház sebészeti részlegének osztályvezető főorvosát (a fotó jobb oldalán).
Vágólapra másolva!
A műtőasztalon lángra lobbant, majd elhunyt 66 éves nő ügyében menesztették tisztségéből Mircea Beurant, a bukaresti Floreasca kórház sebészeti részlegének osztályvezető főorvosát. Emellett az orvosokat, ápolókat, valamint a kórházat összesen 30 ezer lejre bírságolták - számolt be az ügy  fejleményeiről a Maszol.ro hírportál.
Vágólapra másolva!

A bukaresti sürgősségi klinikai kórház vezetőségének vizsgálata alapján a román egészségügyi minisztérium megállapította, hogy az incidenst a műtőorvosok mulasztásai okozták.

A jelentés szerint Mircea Beuran osztályvezető főorvos a szerződésében foglalt 33 kötelezettségből 10-et megszegett.

A bukaresti sürgősségi klinikai kórház vezetősége ezért úgy döntött, hogy azonnali hatállyal meneszti tisztségéből az osztályvezető főorvost.

A román tisztiorvosi szolgálat ugyanakkor összesen 30 ezer lejes (2 millió forint) bírságot szabott ki a kórházra, és a műtéten részt vevő orvosokra és ápolókra.

Ebben a bukaresti kórházban történt 2019. december 22-én a beteg felgyújtása. Forrás: youtube

Mint arról korábban az Origo is beszámolt,

a 66 éves nő bőrfelületének fertőtlenítésére használt rossz vegyszer miatt a beteg december 22-én szó szerint lángra lobbant

a bukaresti Floreasca kórház műtőasztalán.

A súlyos égési sérüléseket szenvedett nő december 29-én meghalt.

Az esetet Emanuel Ungureanu USR-s képviselő hozta nyilvánosságra, aki a műtétet végző sebészt, Mircea Beurant vádolta a beteg felgyújtásával.

Mircea Beuran azonban azt nyilatkozta: bizonyítani tudja, hogy még úton volt a Floreasca kórházba, amikor a műtőben lángra lobbant a páciens.

Azonnali hatállyal menesztették Mircea Beurant, a bukaresti Floreasca kórház sebészeti részlegének osztályvezető főorvosát (a fotó jobb oldalán). Forrás: youtube

A román egészségügyi minisztérium egyúttal közölte, hogy a meghalt 66 éves nő boncolásának jegyzőkönyvét csak két-három hónap múlva teszik közzé, ugyanis bizonyos vizsgálatok elvégzése ennyi időt vesz igénybe.

Jódallergia miatt használhattak más fertőtlenítőszert

Horatiu Moldovan egészségügyi államtitkár a múlt héten arról számolt be, hogy a bukaresti Floreasca kórházban szerencsétlenséget szenvedett nő bőrfelületének fertőtlenítésére használt biocid használata engedélyezett Romániában, de csakis kézfertőtlenítésre.

– mondta a Floreasca kórházból távozó államtitkár. Azt is hozzátette, egyelőre nincs magyarázat arra, miért használták ezt a biocidot a beteg bőrfelületén, amikor a kórház el volt látva a beavatkozásra alkalmas fertőtlenítőszerekkel.

A Digi24 értesülései szerint a páciens jódallergiája miatt döntöttek más fertőtlenítőszer mellett.

Horatiu Moldovan arról is beszámolt, hogy számon kérte a kórház vezetőjétől, miért nem jelentette azonnal a szerencsétlenséget. A kórház menedzserének erre az volt a válasza, hogy előbb belső vizsgálatot akart lefolytatni az ügyben. Az ügyben a kórház vezetősége, az egészségügyi minisztérium és a fővárosi rendőrség is vizsgálódik.