Sussex hercegi párja az Instagramon közölte, hogy visszalép a brit királyi család magas rangú tagjaként eddig ellátott szerepétől és ezentúl kevesebb szerepet vállalnak a brit királyi család tagjaiként.

Harry herceg és Meghan hercegnő az Instagramon jelentette be, hogy hosszas gondolkodás után úgy döntöttek, "progresszív, új szerepkörre" törekszenek a monarchia intézményrendszerén belül. Kevesebb feladatot vállalnak a brit királyi család tagjaként, és anyagilag is önálló életet akarnak élni, megosztva az Egyesült Királyság és Észak-Amerika között.

Hozzátették, továbbra is együttműködnek a királynővel, és a királyi család összes tagjával. Harry és Meghan egyértelművé tette, hogy nem szakítja meg a kapcsolatot a királyi családdal, továbbra is teljes mértékben eleget tesznek az uralkodóval, a jórészt egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösséggel és az általuk patronált társadalmi szervezetekkel szembeni kötelezettségeiknek. A kétlaki élettől azt várják, hogy fiuk, Archie egyszerre tudja megismerni a monarchia tradícióit, miközben sokkal nagyobb teret is kapnak a saját életükben.

Harry herceg és Meghan Markle 2018-ban házasodtak össze, fiuk, Archie tavaly született. Meghan hercegnő tavaly egy dokumentumfilmben beszélt róla, hogy nehezen viselik a brit bulvársajtó figyelmét. A királyi család eddig viszont csak pletykának minősítette azokat a híreszteléseket, amik arról szóltak, hogy a hercegi pár Kanadába költözne.

Harry herceg jelenleg a hatodik helyen áll a trónöröklési sorrendben édesapja, vagyis Károly trónörökös, valamint bátyja, Vilmos herceg és Vilmos három gyermeke mögött. Harry és Meghan tavaly májusban született fia, Archie Harrison Mountbatten-Windsor apja után a hetedik a trónutódlási sorban.

Kérdés - és ezt a házaspár szerda esti bejelentése sem tisztázza -, hogy befolyásolja-e a trónöröklési sorrendet Harry és Meghan visszalépése a királyi család magas rangú tagjaként betöltött szereptől. Nem ismert egyelőre az sem, hogy Harry és felesége lemond-e az Ő Királyi Fensége (His/Her Royal Highness, HRH) megszólítás hercegként, illetve hercegnőként őket megillető jogáról is.

Az utóbbi hónapokban már voltak jelei annak, hogy Harry és amerikai felesége a saját útját kívánja járni. A Buckingham-palota - a királyi család első számú londoni rezidenciája és hivatala - decemberben bejelentette, hogy a hercegi pár a kisgyermekkel együtt "hosszabb időre" elvonul, Meghan édesanyjával tölti a karácsonyi ünnepeket, és csak az új évben tér haza. Az udvar azt nem közölte, hogy hova utaztak, de azóta kiderült, hogy Harry, Meghan és Archie több hétig Kanadában volt, és Meghan hercegnő édesanyja is odautazott Los Angelesből.

Harry és bátyja, Vilmos - az Egyesült Királyság majdani uralkodója - az elmúlt hónapokban számos jel és félhivatalos beszámoló szerint egymástól is eltávolodott, és viszonyuk nem felhőtlen.

Harry és Meghan mindemellett megelégelte a folyamatos sajtófigyelmet is, és a herceg ősszel több lap ellen jogi eljárást indított, azon a címen, hogy rendszeresen hamis, lejárató történeteket tesznek közzé Meghanról.