Már 26 halálos áldozata van az ausztrál bozóttüzeknek

2020.01.08. 11:08

Ne riassza el a külföldi turistákat a bozóttüzek okozta válság - jelentette ki szerdán Scott Morrison ausztrál miniszterelnök. Országszerte 5,9 millió hektárnyi földterület égett le, és már 26 halálos áldozata van az ausztrál bozóttüzeknek.

Scott Morrison külföldi látogatók előtt beszélt az Ausztrália déli partjainál fekvő, vadvilágában gazdag Kenguru-szigeten, amelyen az elmúlt hetekben kétszer is heves bozóttüzek voltak. Hangsúlyozta, hogy Ausztrália nyitott, továbbra is látogatásra érdemes, csodálatos hely, ahova a turisták hozzák el családjukat és leljék kedvüket a nyaralásban.

Hangoztatta, nyilvánvaló, hogy a Kenguru-sziget egyharmadát elpusztították a lángok, de kétharmada sértetlen, nyitva áll és "üzemkész".

Morrison hozzátette, hogy nagyon fontos, hogy ezekben az időkben felpezsdüljön a helyi gazdaság.

Tombol a tűz

Az Ausztrália-szerte tomboló bozóttüzeknek újabb halálos áldozata van, a hatóságok megerősítették, hogy múlt pénteken közúti balesetben meghalt egy, az oltásban résztvevő tűzoltó. Immáron 26 halálos áldozata van az országos tűzvésznek.

Szerdán viharok és heves esőzések hoztak viszonylagos enyhülést Ausztrália keleti partvidékén. A hatóságok ugyanakkor attól tartanak, hogy a hosszú hetek magas hőmérsékletei miatt kiszáradt növényzetben a villámcsapások újabb tüzeket okozhatnak.

Bozóttűz füstje sötétíti el az eget az Új-Dél-Wales államban fekvő Bodalla település felettForrás: MTI/EPA/AAP/Dean Lewins

Új-Dél-Wales államban 2300 tűzoltó küzd a lángokkal a 110 tűzfészeknél. Shane Fitzsimmons, az állam tűzoltóságának parancsnoka az mondta, a villámlásokban az a veszélyes, hogy a lángok nem feltétlenül a villám becsapódását követően terjednek el, a fákban és az aljnövényzetben a zsarátnok sokáig izzik és csak napok múlva kap erőre a száraz meleg körülmények között.

Az Ausztráliában szeptember óta tomboló bozóttüzek mintegy kétezer otthont pusztítottak el, komoly kár keletkezett az élővilágban, akár egymilliárd állat is elpusztulhatott, és sűrű füst borította be a nagyvárosokat.