Iráni rakétákkal lőtték le az ukrán repülőgépet

Holttestek után kutatnak a mentőegységek tagjai.
Sahriár, 2020. január 8. Holttestek után kutatnak a mentőegységek tagjai a lezuhant Boeing 737-es típusú ukrán utasszállító repülőgép roncsai közt a baleset helyszínén, az iráni Sahriár város közelében 2020. január 8-án. A légi jármű hajnalban zuhant le 167 utassal és 9 fős személyzettel a fedélzetén, kevéssel a teheráni Khomeini Imám repülőtérről történt felszállás után. A szerencsétlenséget senki sem élte túl. MTI/AP/Ibrahim Norúzi
Vágólapra másolva!
Amerikai médiaértesülések szerint Irán lőtte le rakétával az ukrán utasszállító gépet szerdán Teheránban – írja a BBC. De szerintük tévedésből.
Vágólapra másolva!

Az Ukrajna Nemzetközi Légitársasága (MAU) egyik járata szerdán zuhant le Teherán közelében, 176 emberrel a fedélzetén. A katasztrófának nem volt túlélője.

A baleset helyszíne Forrás: MTI/AP/Ibrahim Norúzi

Amerikai médiajelentések szerint a Boeing 737-800-as

repülőgépet Irán lőtte le egy rakétával, állítólag tévedésből.

A CBS információ szerint az amerikai hírszerzés tudomást szerzett róla, hogy egy radart bekapcsoltak. Ezen kívül amerikai műholdak két rakéta kilövését érzékelték, nem sokkal azelőtt, hogy a repülőgép felrobbant volna.

Szintén a CBS írt róla, hogy a hírszerzés szövetségi tisztviselőket is tájékoztatott a katasztrófa okainak vizsgálatáról. Egy meg nem nevezett forrás szerint - aki jelen volt a tájékoztatáson -

a repülőgép maradványainál rakétadarabokat is találtak.

Ezek a maradványok egy Tor M-1 típusú orosz gyártmányú légvédelmi rakétához tartoztak.

Csütörtökön Donald Trump amerikai elnök is elmondta, hogy azt gyanítja, valaki hibázhatott.

A Newsweeknek az iráni hírszerzés, az amerikai hírszerzés és a Pentagon is megerősítette az információkat. Állításuk szerint a

támadás nem volt szándékos,

valószínűleg az iráni légvédelem aktív volt, miután az Amerikai Egyesült Államok pénteken likvidálta Kászim Szulejmáni iráni tábornokot. Ukrajna korábban bejelentette, hogy vizsgálják ennek lehetőségét, de Irán akkor tagadta, hogy ez történt volna.

Ali Abedzadeh, az Iráni Polgári Légi Közlekedési Szervezet vezetője azt mondta sajtótájékoztatón, bizonyos, hogy nem érte rakétatalálat a szerdán Teherán mellett lezuhant ukrán repülőgépet.

A szerdai repülőszerencsétlenségben hét ország állampolgárai haltak meg, a legtöbben irániak, kanadaiak és svédek, valamint a gép 9 fős ukrán személyzete, és még két ukrán utas. Az áldozatok közül 26 volt gyerek, 13-an tízévesnél is fiatalabbak voltak.

A Teheránból Kijevbe tartó járat felszállás után nem sokkal zuhant le. Az iráni polgári repülési hatóság előzetes vizsgálata szerint a repülőgép még a levegőben lángra kapott, visszafordult és leszállásra készült közvetlenül a katasztrófa előtt.

Holland külügyminiszter: Iráni rakétatalálat érhette az ukrán repülőgépet

Igen nagy a valószínűsége, hogy iráni rakétatalálat miatt zuhant le a Teherán mellett megsemmisült ukrán repülőgép - jelentette ki Stef Blok holland külügyminiszter pénteken Brüsszelben, a közel-keleti konfliktus kiéleződése miatt összehívott rendkívüli európai uniós külügyminiszteri tanácsülés előtt.

A holland politikus érkezésekor adott nyilatkozatában hangsúlyozta,

az Európai Unió minden további lépése attól függ, Irán hogyan áll hozzá, és milyen módon működik közre a katasztrófa részleteinek felderítésében.

Linas Linkevicius litván külügyminiszter leszögezte: fontos elkerülni a helyzet elmérgesedését, illetve megerősíteni a régió stabilitását.

"Teljes körű és átlátható vizsgálatra van szükség a szerdán Iránban lezuhant ukrán utasszállító repülőgép katasztrófájának ügyében, ha ez elmarad, az súlyos bizalomvesztéssel jár Teherán számára" - jelentette ki a német külügyminiszter a tanácsülés előtt.

Buldózerekkel láttak hozzá Iránban a lezuhant ukrán utasszállító repülőgép roncsainak eltakarításához - jelentette az UNIAN ukrán hírügynökség pénteken a Bellingcat nemzetközi oknyomozó csoport alapítója által közölt információra hivatkozva.