Pénzért személyi okmányokat és hamis orvosi igazolásokat kaphatott több tízezer ugandai és kenyai állampolgár azért, hogy az ENSZ menekültügyi hivatala (UNHCR) munkatársainak segítségével áttelepülhessen Nyugat-Európába. A korrupciós ügyet, amelyben az UNHCR vizsgálatot indított, a német Stern magazin leplezte le. Jörg Meuthen, a bevándorlásellenes AfD társelnöke szerint Angela Merkel kancellár is támogatta az illegális betelepítéseket - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Az ENSZ menekültügyi hivatalának (UNHCR) munkatársai éveken át lehetővé tették afrikai migránsok számára, hogy fejenként mintegy 2500 dollár (több mint 750 ezer forint) ellenében Nyugat-Európában telepedhessenek le.

A német Stern magazin oknyomozó riportja szerint az UNHCR korrupt alkalmazottai személyi okmányokat állítottak ki, továbbá hamis orvosi igazolásokat szereztek be tehetős afrikai migránsok számára, hogy bekerülhessenek a világszervezet áttelepítési programjába. Olyan is előfordult, hogy ugandai és kenyai állampolgárok fizettek a hamis papírokért, ám végül mégsem kerültek fel a listára, mert személyi dokumentumaikat az ENSZ tisztségviselői eladták másoknak.

Az UNHCR menekültprogramjában elsősorban olyanok vehetnek részt, akik politikai üldöztetést szenvednek, illetve Afrikában nem kezelhető betegségük van. Mivel azonban évente csak 50-60 ezer fő áttelepítésére van lehetőség, sokan mégsem kerültek fel a listára, annak ellenére, hogy fizettek a korrupt hivatalnokoknak – állítja a Stern.

Az UNHCR genfi központja megerősítette a német magazinnak, hogy bizonyítékaik vannak az Ugandában és Kenyában történt hivatali korrupcióra. A szervezet szóvivője szerint, ha elegendő információ gyűlt össze, az UNHCR belső vizsgálatot indít.

Forrás: V4NA

Jörg Meuthen, a bevándorlásellenes Anternatíva Németországnak (AfD) párt társelnöke és egyik EP-képviselője pénteken terjedelmes Facebook-posztban hangoztatta felháborodását. „Az »áttelepítés« (resettlement) a betelepítés finomabb megfogalmazása, és pontosan erről szól ez a program: afrikai emberek betelepítéséről leginkább Európába, gyakran Németországba. Az ilyen programokkal a sajnos még mindig kancellár rég áhított vágya válik valóra" – fogalmazott Meuthen.

Az AfD társelnöke megosztott egy videót is, amelyben Angela Merkel kancellár 2015 novemberében, röviddel a német határok migránsok előtti megnyitása után azt mondja: Küzdeni fogok a tervem megvalósításáért (...), hogy az illegalitást legálissá tegyem, és emellett minden erőmmel kiállok.

„Nehéz elhinni, hogy egy német kancellár ilyet mondott, miután felesküdött arra, hogy minden rossztól megvédi a német népet" – kommentálta Merkel szavait Jörg Meuthen.Azok, akik véget akarnak vetni az efféle embercsempészetnek – és mi pontosan ezt kínáljuk alternatívaként Németországnak, és nem ellene –, tartsanak velünk egy olyan európai erődítmény építésében, amibe senki sem léphet be, akit nem akarunk – tette hozzá a párt EP-képviselője.

A Merkel-féle Willkommenspolitik eredményeként Németország 1,796 millió bevándorlót fogadott be 2015, a migránsáradat kezdete óta. A migránsok mintegy negyede Afrikából érkezett.