Belefáradtak a svédországi Växjö kórházának ápolói abba, hogy sok beteg és a hozzátartozóik egyszerűen szolgának tekintik és különböző sértő jelzőkkel illetik őket. A kórházból több ápolónő is arról számolt be, hogy egyes betegek erőszakoskodnak velük, szajhának nevezik és rasszizmussal vádolják őket - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A Smalandspostennek nyilatkozó ápolók elmondták, egyes betegek úgy gondolják, hogy nekik bármelyik pillanatban az ő rendelkezésükre kell állniuk, és bármit kérhetnek tőlük. Amikor pedig ezek a betegek úgy érzik, hogy rosszul bánnak velük, egyből rasszizmussal vádolják a személyzetet.
Kellemetlen lehet, amikor az ember rosszul van, de úgy tesznek, mintha mi tehetnénk róla. Fenyegetnek minket a családtagjaik, leköpnek, k*rvának, rasszistának neveznek- nyilatkozta egy dolgozó.

A Smalandspostennek több ápolónő is arról számolt be, hogy gyakran nevezik őket szajhának, sőt durvább kifejezésekkel is illetik őket. „P*nci, k*rva, rasszista, ezeken a neveken is szólítottak már. Úgy érzem, az utóbbi időben egyre gyakrabban húzzák elő a rasszista kártyát is, pedig mi minden beteget egyformán kezelünk", mondta el az egyik nővér. Nem Svédország az egyetlen ország, ahol arról lehet hallani, hogy támadások érik a kórházi személyzetet. Tavaly decemberben egy párizsi kórházban estek egy orvos torkának afgán migránsok.

Forrás: MTI/EPA/EFE/Luis Eduardo Noriega A.

A fiatal férfiak korábban verekedésbe keveredtek az utcán, ami miatt öt sérültet a helyi kórházba vittek. Amikor a 23 és 25 év közötti férfiak úgy érezték, hogy az ápolók nem elég gyorsan látták el 23 éves barátjuk szúrt sebét, a személyzetre támadtak. Ekkor az osztályvezető orvos megpróbált beavatkozni, de az egyik migráns rátámadt és fojtogatni kezdte.

Szintén decemberben egy éjszaka a németországi Schweringben a kórház sürgősségi osztályán kezdett el randalírozni három részeg migráns, akik azt követelték, hogy azonnal lássák el őket.