Egy eddig ismeretlen bolygót fedezett fel egy középiskolás fiú a NASA-nal töltött gyakornoki ideje alatt. Az új égitest a TOI 1338b nevet kapta, hétszer nagyobb a Földnél és 1300 fényévre van.

Egy 17 éves diák fedezett fel egy új bolygót a NASA-nal töltött gyakorlata alatt - írja a Daily Mail. Wolf Cukiert az új égitest a Star Wars-ból ismert Tatuinra emlékezteti.

A New Yorki középiskolás két hónapot tölthetett el a NASA Maryland-i központjában, hogy a TESS program keretében egymás körül keringő csillagokról készült adatokat tanulmányozzon. A harmadik napján szúrta ki, hogy a TOI 1338-as rendszerben lévő csillagpár fényereje változik. 

Mint kiderült, a jelenséget az okozta, ahogy egy eddig ismeretlen bolygó elhaladt a csillagok előtt.

A Tatuinra emlékezteti

A mintegy 1300 fényév távolságra lévő bolygó a TOI 1338b nevet kapta, az égitest majdnem hétszer nagyobb a Földnél és 93-95 nap alatt kerüli meg a napjait.

A 17 éves Star Wars-rajongó fiatal azt mondta, hogy a bolygó őt Luke Skywalker otthonára, a Tatuinra emlékezteti, amely szintén két nap körül keringet.

Wolf Cukier igazi hirességé vált a felfedezésnek köszönhetően: televíziós talkshowkba hívják és újságokban szerepel. A fiú a közeljövőben fog jelentkezni egyetemre, a legjobbaknak a Princetont, a Stanfordot és az MIT-t tartja.