"Haljanak meg a szégyen miatt!" Több százan tüntettek a lelőtt ukrán gép miatt

2020.01.11. 21:54

Iránnak vállalnia kell a teljes felelősséget, és felelősségre vonhatónak kell lennie az ukrán repülőgép lelövéséért - közölte szombaton Ottawában tartott sajtótájékoztatóján Justin Trudeau kanadai kormányfő.

"Amit Irán beismert, nagyon súlyos. Egy polgári repülőgép lelövése iszonyatos. Iránnak a teljes felelősséget vállalnia kell" - jelentette ki a kormányfő.
Kanada addig nem nyugszik, amíg el nem éri a felelősségre vonást, az igazságszolgáltatást és az ügy lezárását, amely kijár a hozzátartozóknak.A kanadai kormányfő elmondta, hogy Haszan Róhánival folytatott szombati telefonbeszélgetésén kérte az iráni elnököt, hogy maradéktalanul tisztázzák az iráni rakétával tévedésből lelőtt ukrán utasszállító katasztrófáját.

Trudeau bejelentette, hogy kanadai nyomozók utaznak néhány óra múlva Teheránba, hogy a jelenlétükkel is támogassák a kanadai családokat. Hozzátette, hogy az irániak jelenleg együttműködnek a vízumok kiadásában.

Az Ukrajna Nemzetközi Légitársasága lelőtt Boeing 737-800-as repülőgépének áldozatairól emlékeznek meg a teheráni Amir Kabir Egyetem előtt 2020. január 11-én.Forrás: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

Az IRNA hivatalos iráni hírügynökség jelentése szerint a Trudeau-val folytatott telefonbeszélgetésben Róháni további vizsgálatot ígért a lelőtt gép ügyében.
Irán a nemzetközi szabályok keretében üdvözöl minden nemzetközi együttműködést az iráni légvédelem által nem szándékosan okozott repülőgép-szerencsétlenség ügyében - mondta az iráni elnök.

A két ország 2012-ben szakította meg egymással a diplomáciai kapcsolatokat.
Az iráni Forradalmi Gárda szombaton teljes felelősséget vállalt a gép lelövéséért, amelyet pilóta nélküli repülőgépnek néztek. A MAU ukrán nemzetközi légitársaság szerdán tévedésből lelőtt Boeing 737-es típusú gépének fedélzetén 176-an voltak - közöttük 57 kanadai állampolgár -, és valamennyien meghaltak a szerencsétlenségben.

A teheráni beismerés után az Európai Unió Repülésbiztonsági Ügynöksége (EASA) szombaton azt ajánlotta, hogy a légitársaságok kerüljék el az Irán területe feletti átrepülést.
Az EASA-közlemény szerint az összes rendelkezésre álló információ alapján azt ajánljuk, hogy a jelenlegi biztonsági légkörben elővigyázatosságból, további értesítésig kerüljék el Irán átrepülését bármilyen magasságban.Az Irak feletti átrepülés kerülésére vonatkozó ajánlás továbbra is érvényben van - tette hozzá az EASA.

A félhivatalos iráni hírügynökség jelentése szerint a Forradalmi Gárda bejelentése után órákkal irániak tüntettek Teheránban az ország legfőbb méltóságai ellen. A tiltakozók letépték az amerikai légitámadásban megölt Kászem Szulejmáni tábornok, a gárda Kudsz egysége parancsnokának képmását is. A kormányellenes tüntetésekről ritkán beszámoló Fársz szerint a tüntetésen 700-1000 ember vett részt.
Az EFE spanyol hírügynökség szemtanúkra hivatkozó beszámolója szerint is több százan tüntettek a teheráni műszaki egyetemnél, közöttük számos egyetemista.

A repülőgép áldozatairól emlékeznek meg a teheráni Amir Kabir Egyetem előtt. Néhány áldozat korábban az egyetem hallgatója volt.Forrás: MTI/AP/Ebrahim Norúzi

"A (felelősök) lemondása nem elég, bíróság elé kell állítani őket", illetve "haljanak meg a szégyen miatt" - skandálták a szemtanúk szerint a tüntetők.
"A halál a diktátorra" szlogen is elhangzott - Ali Hameneire, Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjére utalva - a népszavazást is követelő tüntetők szájából.

Zelenszkij megígérte, hogy mihamarabb hazaszállítják az áldozatok holttesteit

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat esti videoüzenetében ígéretet tett arra, hogy gondoskodik az iráni légi katasztrófa ukrán áldozatai holttestének mielőbbi hazaszállításáról, és fogadkozott, hogy a tragédia felelősei nem kerülik el a büntetésüket.

A hivatalos internetes honlapokon és több ukrán televízió által is közvetített beszédében az államfő részletesen beszámolt arról, mit tett ő maga és a kormányzat a szerda reggel bekövetkezett katasztrófa pillanatától mostanáig.
Országunk legjobb, széles körű szakértelemmel rendelkező szakértőit küldtük Teheránba- emelte ki. Elmondta, hogy ez a szakértői csapat - amely 45 főből áll - tovább folytatja a munkáját Iránban.

Kitért arra, hogy üzenetének felvétele előtt telefonon beszélt Haszan Róháni iráni elnökkel. Az ukrán elnöki hivatal által kiadott közlemény szerint a beszélgetést az iráni fél kezdeményezte.
Zelenszkij szavai szerint az iráni elnök bocsánatot kért az ukrán néptől, és kifejezte részvétét az áldozatok hozzátartozóinak. A beszélgetés során megállapodtak: Róháni elrendeli, hogy az ukrán szakértőkkel együttműködve a lehető leggyorsabban azonosítsák a holtakat, és készítsék elő őket az Ukrajnába szállításra.

A tragédiában 167 utas és a gép 9 fős ukrán személyzete halt meg. Még két utas volt ukrán állampolgárságú, a többiek további hat ország állampolgárai: irániak, kanadaiak, svédek, afgánok, németek és britek.Forrás: MTI/AP/Ebrahim Norúzi

"Megállapodtunk abban is, hogy közös munkát kezdünk a repülőgép két fekete dobozának kielemzésében. Megállapodtunk a teljes jogi és technikai együttműködésben, beleértve a kártérítés kérdéseit is" - mondta az elnök.

Kitért továbbá arra, hogy az ukrán kormány úgyszintén pénzügyi támogatást nyújt az áldozatok hozzátartozóinak, valamint megad minden segítséget ahhoz, hogy megkapják a kártérítést a légitársaságtól, a biztosítóktól, valamint Irántól.

Zelenszkij ismételten felszólította a nemzetközi közösséget, hogy legyen egységes és kitartó a katasztrófa összes körülményének teljes és végleges kivizsgálásáig.
"Visszahozom az összes halottat a hozzátartozóiknak és barátaiknak. Méltóképpen búcsút veszünk tőlük. Minden bűnös meg lesz büntetve - szögezte le Zelenszkij. Az ukrán elnöki hivatal által kiadott közlemény szerint az iráni elnök a Zelenszkijjel folytatott telefonbeszélgetés során teljes mértékben elismerte, hogy a tragédia országa katonáinak hibájából következett be. Ígéretet tett ukrán hivatali partnerének, hogy mindenkit felelősségre vonnak, akinek köze volt az utasszállító lelövéséhez, és az ukrán szakértői csoport minden szükséges támogatást megkap további munkájához jogi és technikai téren egyaránt.

A tragédiában 167 utas és a gép 9 fős ukrán személyzete halt meg. Még két utas volt ukrán állampolgárságú, a többiek további hat ország állampolgárai: irániak, kanadaiak, svédek, afgánok, németek és britek.

Irán többnapi tagadás után szombaton végül beismerte, hogy légvédelme lőtte le nem szándékosan egy rakétával az utasszállító gépet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK