Késő estig tüntettek Iránban a lelőtt ukrán repülő miatt

2020.01.12. 06:31

Még szombat este kezdődtek tüntetések Teheránban, miután Irán aznap bejelentette, hogy a Forradalmi Gárda elitalakulat lőtte le tévedésből az ukrán utasszállító repülőgépet, és ölt meg ezzel 176 embert. Irán napokig próbálta elhallgatni, hogy ők okozták a tragédiát. Donald Trump amerikai elnök támogatásáról biztosította a tüntetőket, és figyelmeztette Iránt.

A tüntetők bírálták az ország legfőbb méltóságait, és szemére vetették a vezetésnek, hogy napokig tagadta az ukrán repülőgép szerda hajnali lelövését. Voltak kisebb tüntetések két kisebb városban is Teherán közelében.

A közösségi médiában több ezer iráni üres fekete hátteret tett fel az oldalára szomorúsága és a kormány elleni tiltakozása jeléül - jelentette az IRNA és az Isna hírügynökség. Az ukrán repülőgépen zömmel irániak és kanadaiak utaztak.

Tüntetők a teheráni Amir Kabir Egyetem előttForrás: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

Donald Trump amerikai elnök napközben a Twitteren támogatásáról biztosította a tüntetőket. "Figyelemmel kísérjük tüntetéseiteket, és lelkesít bennünket a bátorságotok. Az iráni kormánynak engednie kell, hogy a jogvédő szervezetek a helyszínen figyeljék a tüntetéseket, és jelentést tegyenek ezekről. Nem fordulhat elő még egyszer Iránban, hogy tömegesen megöljenek békés tüntetőket, és az sem, hogy Irán elérhetetlenné tegye az internetet. A világ figyel! - írta Trump.

Legutóbb november közepén voltak sokak halálát okozó, nagyszabású tüntetések Iránban - az üzemanyagárak növelése ellen -, akkor több mint 300 ember meghalt.

A korábbi hírek szerint a szombati tüntetések egyikén részt vett Robert Macaire, Nagy-Britannia teheráni nagykövete, akit az iráni hatóságok jelentések szerint mintegy másfél órára őrizetbe vettek. Dominic Raab brit külügyminiszter Londonban tiltakozott emiatt, a nemzetközi jog durva megsértésével vádolta meg Teheránt. A nagykövet vasárnap viszont tagadta, hogy tüntetésen vett volna részt.

"Megerősíthetem, hogy semmilyen tüntetésen sem vettem részt" - írta Robert Macaire a Twitteren. "Egy, a MAU ukrán nemzetközi légitársaság lelőtt gépének áldozatai emlékére tartott virrasztásra mentem, öt perccel azután hagytam el a helyszínt, hogy egyesek elkezdtek jelszavakat skandálni" - mondta.

KAPCSOLÓDÓ CIKK