Haftar tábornok nem hajlandó aláírni a tűzszüneti megállapodást

Halífa Haftar tábornok líbiai tábornok, Khalifa Haftar
(FILES) In this file photo taken on May 07, 2018 Libyan Strongman Khalifa Haftar salutes during a military parade in the eastern city of Benghazi during which he announced a military offensives to take from "terrorists" the city of Derna, the only part of eastern Libya outside his forces' control. - Forces loyal to Libyan strongman Khalifa Haftar were pushed back on April 5, 2019 from a key checkpoint less than 30 kilometres (18 miles) from Tripoli, checking their lightning advance on the capital, a security source said. (Photo by Abdullah DOMA / AFP)
Vágólapra másolva!
A Halífa Haftar tábornok irányítása alatt álló líbiai fegyveres erők "készek és elszántak" a győzelemre - tudatta hivatalos közösségi oldalán kedd hajnalban a nemzetközileg elismert kormány ellen harcoló fegyveres szervezet.
Vágólapra másolva!

A haderő további részleteket nem közölt, de egy másik, szintén hozzájuk köthető honlapon azt írták, hogy a tábornok nem fogja aláírni a tűzszüneti megállapodást, amelyet Moszkva és Ankara terjesztett elő hétfőn.

Halífa Haftar tábornok Forrás: AFP/Abdullah Doma

Haftar és az elismert kormány irányító Fájez esz-Szarrádzs hétfőn Moszkvában nem találkozott egymással, de közvetett tárgyalásokat folytattak a harcok beszüntetéséről. Orosz források szerint Szarrádzs semmilyen körülmények között nem hajlandó közvetlen tárgyalásokra a kormány ellen törő tábornokkal. Szarrádzs és a vele szemben álló "ellenkormány" képviselője alá is írta a tűzszüneti megállapodást, de Haftar időt kért, hogy értékelhesse a javaslatot. Az erőihez közel álló források szerint már el is hagyta Moszkvát.

Haftar tavaly tavasszal hirdetett offenzívát a főváros, Tripoli elfoglalására.

Líbia Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után káoszba süllyedt, és rivális fegyveres csoportok kezdtek versengeni egymással, hogy az ország és erőforrásai minél nagyobb részét hajtsák uralmuk alá.