Sztéliosz Pécasz görög kormányszóvivő bejelentése szerint a kormány szerdán visszaállította a bevándorlás- és menekültügyi minisztériumot, mindössze fél évvel azután, hogy a menekültválság és migrációs áradat kezelését a polgári védelmi tárcához utalta.

A tárcát Nótisz Mitarákisz eddigi munkaügyi és szociális miniszterhelyettes vezeti. A bevándorlásügyi miniszterhelyettes Jórgosz Kumucákosz, aki eddig a migrációs politikáért felelős polgári védelmi miniszterhelyettes volt.

Az EFE spanyol hírügynökség szerint azzal, hogy a bevándorlás ügyét a polgári védelmi tárcához utalta, Kiriákosz Micotákisz konzervatív görög miniszterelnök annak idején érzékeltetni akarta, hogy nagy fontosságot tulajdonít a biztonságérzetnek és a közrendnek az országban.

Az EFE szerint a választás, hogy Mitarákisz vezesse a tárcát, üzenet lehet a kelet-égei-tengeri szigetek hatóságainak, amelyek többször is elutasították a kormánynak azt a tervét, hogy bezárassa a szigeteken található menekülttáborokat, és idegenrendészeti központokkal helyettesítse őket.

Migránsok a görög-macedón határon - IllusztrációForrás: AFP/Dimitar Dilkoff

A migrációs nyomást leginkább Híosz és a többi kelet-égei-tengeri sziget szenvedi meg, csak a múlt évben közel 60 ezer illegális bevándorló érkezett oda. A szigeteken a jövő hétre tüntetéseket és sztrájkokat terveznek a helyzet miatt.