A görög kormány visszaállította a bevándorlásügyi minisztériumot

IdomGall
A man speaks to the crowd gathered near the gate at the Greek-Macedonian border, near the Greek village of Idomeni, on March 6, 2016, where thousands of refugees and migrants are waiting to cross the border into Macedonia. Greece is likely to receive another 100,000 migrants by the end of the month, Europe's migration commissioner warned on March 5, two days ahead of an EU-Turkey summit seen as the only viable solution to the crisis. Greece lies at the heart of Europe's greatest migration crisis in six decades after a series of border restrictions on the migrant trail from Austria to Macedonia caused a bottleneck on its soil. / AFP / DIMITAR DILKOFF
Vágólapra másolva!
Sztéliosz Pécasz görög kormányszóvivő bejelentése szerint a kormány szerdán visszaállította a bevándorlás- és menekültügyi minisztériumot, mindössze fél évvel azután, hogy a menekültválság és migrációs áradat kezelését a polgári védelmi tárcához utalta.
Vágólapra másolva!

A tárcát Nótisz Mitarákisz eddigi munkaügyi és szociális miniszterhelyettes vezeti. A bevándorlásügyi miniszterhelyettes Jórgosz Kumucákosz, aki eddig a migrációs politikáért felelős polgári védelmi miniszterhelyettes volt.

Az EFE spanyol hírügynökség szerint azzal, hogy a bevándorlás ügyét a polgári védelmi tárcához utalta, Kiriákosz Micotákisz konzervatív görög miniszterelnök annak idején

érzékeltetni akarta, hogy nagy fontosságot tulajdonít a biztonságérzetnek és a közrendnek az országban.

Az EFE szerint a választás, hogy Mitarákisz vezesse a tárcát, üzenet lehet a kelet-égei-tengeri szigetek hatóságainak, amelyek többször is elutasították a kormánynak azt a tervét, hogy bezárassa a szigeteken található menekülttáborokat, és idegenrendészeti központokkal helyettesítse őket.

Migránsok a görög-macedón határon - Illusztráció Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

A migrációs nyomást leginkább Híosz és a többi kelet-égei-tengeri sziget szenvedi meg, csak a múlt évben közel 60 ezer illegális bevándorló érkezett oda. A szigeteken a jövő hétre tüntetéseket és sztrájkokat terveznek a helyzet miatt.