Lemondott az orosz kormány

politics government Horizontal
Russian President Vladimir Putin and Prime Minister Dmitry Medvedev are seen at a hall before a meeting with members of the government in Moscow on January 15, 2020. - The Russian government resigned on Wednesday after President Vladimir Putin proposed a series of constitutional reforms, Russian news agencies reported. Prime Minister Dmitry Medvedev said the proposals would make significant changes to the country's balance of power and so "the government in its current form has resigned." (Photo by Dmitry ASTAKHOV / SPUTNIK / AFP)
Vágólapra másolva!
Lemondott az orosz kormány, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök a törvényhozás két háza előtt mondott beszédet. Az elnök elfogadta Dmitrij Medvegyev miniszterelnök lemondási szándékát, ügyvivő kormány következik. 
Vágólapra másolva!

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök és kormánya bejelentette lemondását nem sokkal Vlagyimir Putyin évértékelő beszéde után - írta a Russia Today.

Putyin elfogadta a lemondást, és arra kérte a minisztereket, hogy ügyvezető kormányként működjenek, amíg nem lesz új kabinet.

Putyin elfogadta Medvegyev lemondását Forrás: AFP/Dmitry Astakhov

Putyin köszönetet mondott a távozó kabinet tagjainak a közös munkáért, noha, mint mondta,

Putyin felajánlotta Medvegyevnek az orosz biztonsági tanács helyettes elnökhelyettesi posztját. Közölte, hogy a posztot hamarosan létre fogja hozni.

Az állam- és a kormányfőből, valamint a kulcstárcák vezetőiből álló biztonsági tanács feje az államelnök. Lemondását Medvegyev Putyinnak a törvényhozáshoz intézett beszédével hozta összefüggésbe, amelyben

az elnök az alkotmány módosítására vonatkozó javaslatokat tett, és nagy hangsúlyt helyezett az olyan szociális kérdésekre, mint az oroszországi demográfiai visszaesés megállítása és a szegénység visszaszorítása.

"Ezek a változások, amikor minden valószínűség szerint a megvitatásuk után elfogadják őket, jelentősen meg fogják változtatni nemcsak az alkotmány cikkeinek egész sorát, de a hatalmi egyensúlyt is a végrehajtó, a törvényhozó és a bírói hatalom között" - mondta a távozó kormányfő.

"Ebben az összefüggésben nyilvánvaló, hogy nekünk, az Oroszországi Föderáció kormányának biztosítanunk kell a lehetőséget országunk elnökének, hogy ezen körülmények között meghozza az összes szükséges döntést" - tette hozzá. Az orosz kormány jelenlegi összetételében 2018 májusában alakult meg. Medvegyev 2012 óta miniszterelnök.