Lemondott az orosz kormány, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök a törvényhozás két háza előtt mondott beszédet. Az elnök elfogadta Dmitrij Medvegyev miniszterelnök lemondási szándékát, ügyvivő kormány következik. 

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök és kormánya bejelentette lemondását nem sokkal Vlagyimir Putyin évértékelő beszéde után - írta a Russia Today.

Putyin elfogadta a lemondást, és arra kérte a minisztereket, hogy ügyvezető kormányként működjenek, amíg nem lesz új kabinet. 

Putyin elfogadta Medvegyev lemondásátForrás: AFP/Dmitry Astakhov

Putyin köszönetet mondott a távozó kabinet tagjainak a közös munkáért, noha, mint mondta, nem minden sikerült. Putyin felajánlotta Medvegyevnek az orosz biztonsági tanács helyettes elnökhelyettesi posztját. Közölte, hogy a posztot hamarosan létre fogja hozni.

Az állam- és a kormányfőből, valamint a kulcstárcák vezetőiből álló biztonsági tanács feje az államelnök. Lemondását Medvegyev Putyinnak a törvényhozáshoz intézett beszédével hozta összefüggésbe, amelyben az elnök az alkotmány módosítására vonatkozó javaslatokat tett, és nagy hangsúlyt helyezett az olyan szociális kérdésekre, mint az oroszországi demográfiai visszaesés megállítása és a szegénység visszaszorítása."Ezek a változások, amikor minden valószínűség szerint a megvitatásuk után elfogadják őket, jelentősen meg fogják változtatni nemcsak az alkotmány cikkeinek egész sorát, de a hatalmi egyensúlyt is a végrehajtó, a törvényhozó és a bírói hatalom között" - mondta a távozó kormányfő.

"Ebben az összefüggésben nyilvánvaló, hogy nekünk, az Oroszországi Föderáció kormányának biztosítanunk kell a lehetőséget országunk elnökének, hogy ezen körülmények között meghozza az összes szükséges döntést" - tette hozzá. Az orosz kormány jelenlegi összetételében 2018 májusában alakult meg. Medvegyev 2012 óta miniszterelnök.