Egy körülbelül ezerfős, az Egyesült Államokba eljutni akaró új migránskaraván volt alakulófélben kedd este a Honduras északi részén lévő San Pedro de Sula városban - jelentette az AFP hírügynökség helyi tudósítója.

Az elmúlt több mint egy év hondurasi migránskaravánjaihoz hasonlóan ennek tagjai is a szegénység és az erőszak elől menekülve, Guatemalán és Mexikón keresztül gyalog akarnak eljutni az Egyesült Államokba. Egyelőre ezren vannak, de a fővárosból, Tegucigalpából és az ország más részeiből autóbuszokon érkeznek még sokan mások San Pedro de Sulába- közölte a hírügynökséggel Bartolo Fuentes újságíró, jogvédő, volt ellenzéki parlamenti képviselő. Korábban a hondurasi kormány azzal vádolta Fuentest, hogy 2018 októberében ő szervezte meg ez első hondurasi migránskaravánt, de ő tagadja ezt. 

Újabb migránskaraván indulhat az USA határa felé. IllusztrációForrás: MTI/EPA/EFE/Luis Villalobos

Az első menet mintegy kétezer fős volt. Legalább három másik, de kisebb létszámú karaván indult még útnak tavaly a közép-amerikai országból, mígnem Donald Trump amerikai elnök a mexikói határ védelmének megerősítésével nagyon megnehezítette a migránsok bejutását az országba. Ezzel párhuzamosan Mexikó is hozott intézkedéseket a migránsok észak felé áramlásának akadályozására.
A mostani menetet a közösségi médiában kezdték el szervezni, de később hírt adott róla a sajtó is. Fuentes szerint a korábbi karavánokhoz képest a mostanihoz főleg vidéki fiatalok csatlakoznak.