Feltételezett neonácikat vettek őrizetbe Marylandben

2020.01.16. 20:19

Őrizetbe vette az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) csütörtökön egy neonáci csoport három feltételezett tagját, akik a gyanú szerint támadásokat tervezhettek kisebbségi csoportok ellen, illetve faji háborút kívántak kirobbantani egy fegyverpárti demonstráción Virginia szövetségi államban.

A letartóztatásokra Marylandben került sor, néhány nappal azelőtt, hogy a szomszédos Virginiában várhatóan több ezer fős tüntetést tartanak az új demokrata párti vezetés által tervezett szigorúbb fegyvertartási szabályok ellen. Az akció során a hatóságok lefoglaltak egy automata fegyvert.

Ralph Northam virginiai kormányzó nemrég azt közölte, hogyfenyegetéseket kaptak, és ezért szükségállapotot hirdetett ki, megtiltva a fegyverviselést az állami törvényhozás richmondi székházának környékén.

Illegális bevándorlót is bújtattak

Az FBI arról számolt be, hogy a három férfi a fehér felsőbbrendűséget hirdető, The Base nevű neonáci csoport tagja. A tájékoztatás szerint már egy ideje megfigyelték a szervezet internetes kommunikációját, amiből kiderült, hogy az érintettek kisebbségek elleni erőszakcselekményekről, illetve egy faji háború kirobbantásáról beszéltek.A gyanúsítottakat tiltott fegyverkereskedelemmel, illetve illegális bevándorlók bújtatásával vádolják, ugyanis egyikük kanadai, aki törvénytelenül érkezett az Egyesült Államokba.

A Reuters brit hírügynökség értesülései szerint a vádlottaknak még csütörtökön meg kell jelenniük a bíróság előtt.