Ausztrál tűzvész: még hónapokat kell várni az első kiadós esőkre

2020.01.16. 09:01

Ausztráliában a szeptember óta tartó bozót- és erdőtüzek miatt egy Magyarországnál valamivel nagyobb terület semmisült meg. A tűzben eddig 29 ember halt meg, több mint kétezer ház pedig teljesen megsemmisült. 

Jelenleg az ország keleti partvidékén körülbelül száz tüzet tartanak nyilván, amelyeket a hatóságok igyekeznek megfékezni. Többségük azonban addig izzik majd, amíg jelentősebb csapadék nem érkezik.

Az időjárás-előrejelzés szerint ötven százalék az esély arra, hogy a keleti országrészre március elsejétől május 30-ig az átlagos mennyiségű csapadék hulljon. A szolgálat ugyanakkor azt is közölte, több csapadékra lenne szükség ahhoz, hogy véget érjen a három éve tartó szárazság.

Bozóttűzben megsemmisült lakóépület maradványai az Új-Dél-Wales ausztrál szövetségi állambeli Mogo Pottery településenForrás: MTI/EPA-AAP/James Gourley

Csütörtök reggel Ausztrália egyes régióiban, köztük Új-Dél-Wales államban is esett az eső. Ez utóbbi területen sikerült lokalizálni a legjelentősebb lángtengert.

A tűzoltóknak a közösségi oldalra feltett írása szerint ez is segíti munkájukat. Egy videót is mellékeltek, amelyen látható, ahogyan az eső elfojtja a lángokat egy erdőben. A komment szerint a mostani csapadék ugyan nem olt el minden tüzet, de hozzájárul az oltáshoz.