Légicsapással válaszolt Izrael a Hamász robbanóanyagos támadására

2020.01.17. 04:41

A Hamász robbanóanyagokkal teli lufikat eregetett Izrael déli részére. A közel másfél évvel ezelőtti tömeges gázai tüntetések idején a lufis támadások gyakoriak voltak Izrael területén. A gyúlékony anyagokkal töltött léggömbök óriási károkat okoztak például a termőföldeken. 

Az izraeli rendőrség tájékoztatása szerint a lufik Izrael déli részén értek földet, és tűzszerészeket vezényeltek oda. A helyi média híradásai szerint a lufik egy katonai járőr közelében robbantak fel az övezetet Izraeltől elválasztó kerítésnél, de senkinek sem esett baja, és károk se keletkeztek.

A közel másfél évvel ezelőtti tömeges gázai tüntetések idején a gázai palesztinok gyakran eregettek Izrael területére gyúlékony anyagot szállító lufikat (Archív fotó)Forrás: AFP/Jack Guez

Az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint válaszul erre csütörtök éjszaka egyik harci helikopter légicsapást mért a Hamász föld alatti infrastruktúrájára a Gázai övezet északi részén. Gázai hírek szerint azonban a légicsapások nyílt terepen történtek, és senkinek sem esett baja. Izraeli harci gépek szerda éjszaka is támadást intéztek a Hamász néhány katonai létesítményére a Gázai övezetben, válaszul az onnan aznap Izraelre kilőtt négy rakétára.

A két incidens megtörte az elmúlt hónap viszonylagos nyugalmát, amely a tűzszünet életbe léptetésére irányuló, elsősorban Egyiptom és az ENSZ által kifejtett nemzetközi erőfeszítéseknek volt az eredménye.