Migránsok millióit szabadíthatja Európára a szocialista kormány

Horizontal TOPSHOTS IMMIGRATION MIGRANT BORDER BARBED-WIRE BORDER CROSSING ILLEGAL IMMIGRANT
A migrant forces his way into the Spanish territory of Ceuta on August 30, 2019. Over 150 migrants made their way into Ceuta after storming a barbed-wire border fence with Morocco (Photo by Antonio SEMPERE / AFP) / “The erroneous mention[s] appearing in the metadata of this photo by Antonio SEMPERE has been modified in AFP systems in the following manner: [August 30, 2019] instead of [August 30, 2018]. Please immediately remove the erroneous mention[s] from all your online services and delete it (them) from your servers. If you have been authorized by AFP to distribute it (them) to third parties, please ensure that the same actions are carried out by them. Failure to promptly comply with these instructions will entail liability on your part for any continued or post notification usage. Therefore we thank you very much for all your attention and prompt action. We are sorry for the inconvenience this notification may cause and remain at your disposal for any further information you may require.”
Vágólapra másolva!
A tömeges illegális migráció erősödésével járhat, hogy a spanyol baloldali-bevándorláspárti kormány megkezdte az észak-afrikai birtokai határán lévő szögesdrót kerítések lebontását. A jobboldali ellenzék szerint az ország szuverenitását veszélyezteti a lépés, és egész Európa számára káros lehet ez a döntés. A sors iróniája, hogy a kerítést még a Zapatero vezette szocialista kormány építette, míg a mostani elvtársak már nem kérnek belőle.
Vágólapra másolva!

Spanyolország megkezdte a Marokkóval lévő határán a szögesdrótkerítés lebontását. A spanyol baloldali kormány mindezt azért teszi, mert az elmúlt években az illegális bevándorlók folyamatosan súlyosan megsérültek, amikor megpróbáltak átjutni az akadályon. Fernando Garande Marlaska spanyol belügyminiszter azzal indokolta az eltávolítást, hogy a marokkói oldalon már felszereltek egy szögesdrótkerítést, így a spanyol oldalon már nincs szükség rá.

A ceutai és a melillai kerítés eddig úgy-ahogy megállította az illegális bevándorlókat Forrás: AFP/Antonio Sempere

Több ezren próbálkoztak

A szocialista kormány lépését sokan azért kritizálták, mert a szögesdrót korábban komoly elrettentésként szolgált az illegális migránsok számára.

Egyesek szerint Afrika felől újabb, akár milliós migránstömegek érkezhetnek Spanyolország felé,

ráadásul a kerítés korábban azért is jó volt, mert Marokkó gyakran élt azzal a gyakorlattal, hogy a migránsok egy részét egyszerűen átdobta a spanyol oldalra. Marokkó mindezt többek között azért is csinálta, hogy egyéb kérdésekben így csikarjon ki engedményeket a spanyol féltől.

Az ominózus szögesdrótok az észak-afrikai spanyol birtokok, Ceuta és Melilla határán voltak felállítva. Évente több ezren próbáltak ezen átjutni, mivel abban az esetben,

ha sikerül bejutniuk spanyol területre, akkor szinte biztos volt, hogy nem fogják visszatoloncolni őket a rendkívül liberális spanyol szabályok miatt.

Egyébként az átjutó migránsoknak csupán a 30 százaléka marad később Spanyolországban, a többiek Nagy-Britannia, Franciaország és Németország felé veszik az irányt. Jól látszik, hogy ez a kerítésbontás egész Európára hatással lesz.

Többször megpróbálták már áttörni a kerítést Forrás: AFP/Joaquin Sanchez

Elképesztő támadások

A migránsok korábban egyre jobban felszerelkezve vették célba a ceutai és a melillai kerítést. A nemzetközi közvélemény is felfigyelt arra a támadásra, ami még 2018. július 26-án történt.

Akkor legalább 800 jól felszerelkezett migráns indított támadást, és több mint 600-an át is jutottak a kerítésen.

Az összecsapásokban akkor 11 rendőr meg is sérült. 2019 augusztusában több 400 migráns indított támadást Ceután a kerítés ellen, 155 illegális bevándorlónak sikerült is átjutnia.

Tavaly november 18-án történt, hogy egy embercsempész 52 migránssal a kamionjában teljes sebességgel a ceutai határkapunak vezette a járművét. A marokkói elkövetőt kilométerekkel később fogták el a hatóságok. A kamionban lévő migránsok egyébként Kongóból, Guineából és Elefántcsontpartról érkeztek.

A baloldaliak szerint az emberi jogokat sérti a határkerítés Forrás: AFP/Antonio Sempere

Szögesdrót nélkül is lehet határt védeni?

Egy ilyen helyzetben kezdődött el tavaly decemberben a szögesdrótkerítés eltávolítása. A munkálatok 32 millió euróba kerülnek majd.

Érdekes, hogy magát a kerítésrendszert még José Luis Rodríguez Zapatero szocialista miniszterelnök telepítette 2005-ben.

Akkor ez 28 millió euróba került a spanyol államnak. A mostani kisebbségi spanyol baloldali kormány már korábban is mindent megtett annak érdekében, hogy az illegális migránsokat befogadja. Többször is megnyitotta az ország a kikötőit azon migránshajók előtt, akiket egyébként Olaszország nem engedett be. Isabel Celaá spanyol kormányszóvivő a kerítés eltávolítását humanitárius okokkal magyarázta, és úgy látja, hogy hatékony határvédelmet lehet úgy is folytatni, hogy ne okozzunk sérüléseket az embereknek.

Évente több ezren vették célba a spanyol kerítést, amit most eltávolít a baloldali kabinet Forrás: AFP/Antonio Sempere

A bevándorlásellenes párt falat építene

A rendőrség és a határvédelmi szervek szerint a kerítés nélkül még nehezebben lehet majd feltartani a migránsok áradatát. Jól látszik, hogy az illegális bevándorlókat az elmúlt években a megerősített kerítés sem zavarta, ha át akartak jutni. Kérdés, mi lesz akkor, ha már nem lesz kerítés? A spanyol ABC című újság arról írt, hogy

a rendőrség soraiban egyre többen úgy vélekednek, hogy a migránsok jogai fontosabbak a szocialista kormány számára, mint a rendőrség biztonsága.

Erre jó példa, hogy azok a migránsok, akik egyszer savval támadtak a hatóság embereire, azok a mai napig semmilyen büntetést nem kaptak.

A kerítés eltávolítása egyértelmű üzenetet küld a migránsoknak, hogy szabad a bejutás az országba – minderről már Ignacio Cosido, a jobbközép Néppárt szenátusi képviselője beszélt.

mondta Santiago Abascol, a Vox elnöke. A bevándorlásellenes alakulat mára Spanyolország harmadik legerősebb pártja lett, támogatottsága meghaladja a 16 százalékot is, míg a kormányzó szocialisták csupán 27 százalékon állnak. A Vox korábban egyébként egy betonfal építését javasolta a két enklávé határára, nem meglepő módon ezt nem támogatták a szocialisták.