Az amerikai külügyminisztérium szombaton közölte, hogy beutazási tilalommal sújtja az iráni Forradalmi Gárda egyik tábornokát, akinek egységét azzal vádolják, hogy tüntetőket mészárolt le tavaly novemberben.

A tárca szerint olyan videofelvételhez jutott hozzá, amelyen a Forradalmi Gárda tagjai tüzet nyitottak tiltakozókra anélkül, hogy felszólították volna őket a délnyugat-iráni Mahsehr megyében.

A minisztérium a honlapján irániak által elmondott információkra és médiajelentésekre hivatkozva arról számolt be, hogy az iráni Haszan Sáhvarpur dandártábornokhoz tartozó egységek

148 embert öltek meg, menekülő tüntetőket kerítettek be páncélozott járművekkel, gépfegyverrel lőttek a tömegbe, és tüzet gyújtottak fedezékbe húzódott tiltakozókra.

A külügyi tárca szerint egy olyan amerikai törvény alapján büntette Sáhvarpurt, amely külföldi kormányok tisztségviselőit és közvetlen családtagjait tiltja ki az Egyesült Államokból, amennyiben hiteles információ áll rendelkezésre érintettségükről súlyos emberi jogsértésekben.

Az iráni hatóságok vitatták a Mahsehrben történtekről szóló amerikai beszámolót. Iráni tisztségviselők szerint a biztonsági erők olyan "lázadókkal" szálltak szembe, akik fenyegetést jelentettek petrolkémiai komplexumokra és egy kulcsfontosságú energiaszállítási útvonalra.

Iránban november 15-én kezdődtek tüntetések nem sokkal azután, hogy a kormány váratlanul bejelentette: háromszorosára növeli a benzin árát. A Reuters hírügynökség múlt havi jelentése szerint

körülbelül 1500-an haltak meg a zavargásokban.

Az iráni belügyminisztérium három, meg nem nevezett tisztségviselője által rendelkezésre bocsátott számadatokból az derül ki, hogy legalább 17 tinédzser, körülbelül 400 nő, valamint a biztonsági erők és a rendőrség néhány tagja halt meg.