Több száz tüntető be akart törni egy párizsi színházba, mert megtudták, Macron elnök nézi az előadást - videó

Macron, tüntetés, tüntetők, Bouffes du Nord színház, Macront kimenekítették a színházból
Protestors gesture next to a police car in front of the Bouffes du Nord theatre in Paris on January 17, 2020 as French President attends a play. - Protestors demonstrate against French President policy including the pension reform. (Photo by Lucas BARIOULET / AFP)
Vágólapra másolva!
Meg kellett védeni Emmanuel Macron francia elnököt péntek este egy párizsi színházban, miután tüntetők megpróbáltak betörni az épületbe, írja a Le Figaro című napilap. Egy közismert aktivista és újságíró a nézőtéren észrevette, hogy ott az elnök, és a Twitteren ‎tüntetőket hívott oda.   
Vágólapra másolva!
Forrás: AFP/Lucas Barioulet

Az újság azt írja - részben szemtanúk, újságírók és bloggerek által közzétett beszámolók és felvételek alapján -, hogy több száz tüntető gyűlt össze a Bouffes du Nord színháznál, tiltakozva a népszerűtlen francia elnök nyugdíjreformja ellen.

Forrás: AFP/Lucas Barioulet

Többen megpróbáltak behatolni az épületbe, de a helyszínre érkező rohamrendőrök ezt megakadályozták, majd rendőrkordont alkottak, hogy Emmanuel Macron elhagyhassa az épületet.

Később az elnöki hivatalnál már azt mondták, Macront "biztonságba helyezték" átmeneti ideig, de utána visszament a színházba, hogy megnézze a darab végét.

Egy rendszeresen tüntetéseket szervező, a radikális muszlimokhoz közel álló újságíró, Taha Bouhafs a Twitteren hívta fel a tüntetők figyelmét arra, hogy három sorral előtte ül az elnök, őt letartóztatták. A lap szerint feszült volt a helyzet, de a tüntetők végül nem verekedtek össze a rohamrendőrökkel.

Párizsban december eleje óta tartanak a tüntetések és sztrájkok a nyugdíjreform ellen, amelynek célja a jelenleg 42 féle ellátás egységesítése. Az új, pontrendszer alapú rendszerben megszűnnének a közszféra egyes nagyvállalatainak, illetve az egyes foglalkozási ágazatoknak az önálló nyugdíjpénztárai.

Forrás: AFP/Lucas Barioulet