Ukrán repülő: Még nincs megegyezés a feketedobozokról

Sahriár, 2020. január 8. Mentőegységek dolgoznak egy Boeing 737-es típusú ukrán utasszállító repülőgép roncsdarabjainál az iráni Sahriár város közelében 2020. január 8-án, miután a légi jármű hajnalban lezuhant 167 utassal és 9 fős személyzettel a fedélzetén, kevéssel a teheráni Khomeini Imám repülőtérről történt felszállás után. A szerencsétlenséget senki sem élte túl. MTI/EPA/Abedin Taherkenareh
Vágólapra másolva!
Folytatódnak a konzultációk Kijev és Teherán között arról, hogy adják át ukrán szakértőknek az Iránban lelőtt ukrán utasszállító feketedobozait, de a tárgyalások "nehezek és feszültek" – közölte vasárnap Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára.
Vágólapra másolva!

– figyelmeztetett Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára közleményben.

Felszólította az ukrán és a külföldi sajtót, hogy kiegyensúlyozott és felelősségteljes álláspontot alakítson ki a feketedobozok Ukrajnába szállításának kérdésében.

"Nyomatékosan felszólítom a médiát, hogy a feketedobozok visszaszolgáltatásának kérdésében az ukrán szervek hivatalos információit használja fel, amelyeket a hatóságok az iráni oldallal elért megállapodásoktól függően fognak a rendelkezésükre bocsátani" – fogalmazott Danyilov.

Haszan Rezaifár, az iráni polgári repülési szervezetnek a balesetek kivizsgálásáért felelős igazgatója vasárnap kijelentette, hogy – a korábbi hírekkel ellentétben – Irán egyelőre nem adja át Ukrajnának a feketedobozokat, amelyek a gép repülési adatait, illetve a pilótafülkében elhangzó beszélgetéseket hivatottak rögzíteni, hanem

megpróbálja előbb saját maga megnyitni és leolvasni az adatokat róluk.

"Ha nem sikerül, további lehetőségként felmerül még Ukrajna és Franciaország, de eddig még nem született döntés arról, hogy más országba küldjük őket" – tette hozzá az IRNA iráni állami hírügynökség jelentése szerint.

Mentőegységek a repülőgép roncsdarabjainál Sahriár közelében 2020. január 8-án Forrás: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

Kijev ezt megelőzően több ízben kérte Irántól, hogy adja át a feketedobozokat, jelezve, hogy Kijevben is van olyan speciális laboratórium, mint Franciaországban, amely képes megnyitni a súlyosan megrongálódott adatrögzítőket.

A MAU ukrán légitársaság Teheránból Kijevbe tartó járata január 8-án zuhant le nem sokkal felszállás után. A tragédiában 176-an haltak meg, köztük a gép 9 fős ukrán személyzete.

Irán több napi tagadás után január 11-én végül beismerte, hogy légvédelme lőtte le tévedésből rakétákkal a Boeing 737-es típusú utasszállító gépet.