Meghan hercegné apja szerint Harryék a monarchiát rombolják

Harry herceg, Meghan Markle
Britain's Duke and Duchess of Sussex, Prince Harry and his wife Meghan hold their baby son Archie as they meet with Archbishop Desmond Tutu (unseen) at the Tutu Legacy Foundation in Cape Town on September 25, 2019. - The British royal couple are on a 10-day tour of southern Africa -- their first official visit as a family since their son Archie was born in May. (Photo by HENK KRUGER / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
A brit monarchia rombolásával vádolja Meghan hercegnét és férjét, Harry herceget Meghan édesapja.
Vágólapra másolva!

A Mexikóban élő, 75 éves Thomas Markle – aki jó ideje nem tart kapcsolatot lányával – a Channel 5 brit kereskedelmi televíziónak adott interjút.

A Channel 5 a műsor időpontját még nem közölte, de néhány részletet vasárnap közzétett, tekintettel arra, hogy előző nap véglegessé vált:

Harry és Meghan gyakorlatilag kivonul a királyi családból,

legalábbis a monarchia hivatalos programjaiban a továbbiakban nem vesznek részt, közpénzellátmányban ezentúl nem részesülnek, és II. Erzsébet királynőt sem képviselik hivatalos fórumokon.

Meghan apja, Thomas Markle Forrás: NORTHFOTO

A házaspár emellett a jövőben nem használja az Ő Királyi Fensége (His/Her Royal Highness, HRH) titulust sem, amelyre Harry az uralkodó egyenes ági leszármazottjaként, Meghan hercegné Harry feleségeként tarthatott igényt.

Thomas Markle ezekről a fejleményekről a Channel 5 interjúműsorában azt mondja: amikor Harry és Meghan 2018-ban összeházasodott, mindketten kötelezettséget vállaltak arra is, hogy a királyi család tagjaként képviselik a koronát.

Meghan édesapja szerint lánya és veje ehelyett "rombolja, leértékeli, szétzilálja" a monarchiát, amely pedig "minden idők egyik legnagyszerűbb, régóta létező intézménye".

"Minden fiatal lány hercegnő akar lenni, (Meghannak) ez megadatott, és most az egészet elhajítja, ráadásul nekem úgy tűnik, hogy pénzért" – fogalmaz Thomas Markle a 90 perces műsorban az előzetesen közzétett részletek szerint.

Harry herceg és Meghan hercegné fiukkal, Archie-val Forrás: AFP/Henk Kruger

Meghan édesapja ezt nem fejti ki részletesebben. Udvari megfigyelők szerint ugyanakkor azzal, hogy a házaspár pénzügyileg függetleníti magát a királyi családtól, lehetővé válik számukra, hogy az általuk létrehozott "Sussex Royal" márkanevet kereskedelmi tranzakciókban is felhasználják.

Harry és Meghan esküvőjük óta a Sussex hercege, illetve hercegnője címet viseli – az egyelőre nem került szóba, hogy erről is lemondanának –, és saját közös honlapjuk is a sussexroyal.com címen kereshető fel.

Harry herceg és Meghan hercegné II. Erzsébet királynővel Forrás: AFP/Tolga Akmen

Thomas Markle-nak, aki több mint három évtizede elvált lánya édesanyjától, soha nem volt problémamentes a kapcsolata a házaspárral. Nem volt jelen a Windsorban rendezett esküvőn sem, így Meghant Harry édesapja, Károly trónörökös kísérte az ősi királyi rezidencia Szent György-kápolnájának oltárához.

A Channel 5 televíziónak adott interjúban is kijelenti: nem számít arra, hogy lánya valaha is újból felveszi vele a kapcsolatot, "különösen azután nem, hogy most miket mondtam róluk".

Meghan nemrégiben pert indított a Mail on Sunday ellen, azon a címen, hogy az ő egyik levelét, amelyet édesapjának írt, a konzervatív vasárnapi brit bulvárlap közzétette, megsértve a szerzői jogot és a brit adatvédelmi törvényt.

A hírek szerint

Thomas Markle felajánlotta, hogy tanúskodik a perben – ám nem lánya, hanem a brit lap mellett.