A tűz mellett jégeső is pusztít Ausztráliában

2020.01.20. 10:07

Heves viharok és jégeső volt hétfőn Ausztrália sok részén, köztük olyan területeken is, ahol bozóttűz pusztított, de az ország szárazság sújtotta keleti és délkeleti térségeiben sok helyen továbbra is tombol a tűzvész, mert oda nem jutott az esőből.

Viharok és jégeső volt Új-Dél-Wales, Queensland és Victoria állam több részén is (ez az a három állam, amelyet leginkább sújtott a bozóttűz az elmúlt hónapokban), sőt a hirtelen lezúdult eső villámáradásokat is okozott bizonyos helyeken. Az ország fővárosában, Canberrában is volt hétfőn délután jégeső mintegy 15 percen át.

Hatalmas jégdarabokat mutat egy férfi a canberrai parlament előtt egy jégvihart követően 2020. január 20-ánForrás: MTI/EPA/AAP/Mick Tsikas

Hosszú hónapok szárazsága után az esők már a múlt héten elkezdődtek, ami nagy segítséget jelent a kimerült tűzoltóknak.

Queenslandben történt a legtöbb villámáradás a hét végén, miattuk több közutat le kellett zárni, és lakosokat kimenekíteni házukból.

Jégvihar által megrongált autó a parlament épülete előtt Canberrában 2020. január 20-ánForrás: MTI/EPA/AAP/Mick Tsikas

Melbourne-ben vasárnap este golflabdanagyságú jégdarabok hullottak, tönkretéve gépkocsikat és megrongálva háztetőket. Több mint 1500-szor hívták a katasztrófaelhárítókat az emberek.Új-Dél-Walesben homokvihar is volt vasárnap, a szél erőssége Dubbo városban elérte a 100 kilométert óránként az ausztrál meteorológiai intézet közlése szerint.

A szórványos csapadék ellenére még mindig 68 helyen ég a tűz Új-Dél-Walesben és 27 helyen Victoriában.

A canberrai parlament jégdarabkákkal borított udvara egy hatalmas vihart követően 2020. január 20-ánForrás: MTI/EPA/AAP/Mick Tsikas

Szeptember óta az országban több mint 12 millió hektárt emésztettek fel a lángok, 29 ember meghalt, és egymillió állat elpusztult.