Boris Johnson: Az új bevándorlási szabályozás az embert nézi, nem az útlevelet

vote election politics Horizontal
Britain's Prime Minister Boris Johnson delivers a speech outside 10 Downing Street in central London on December 13, 2019, following his Conservative party's general election victory. - UK Prime Minister Boris Johnson proclaimed a political "earthquake" Friday after his thumping election victory cleared Britain's way to finally leave the European Union after years of damaging deadlock over Brexit. (Photo by Ben STANSALL / AFP)
Vágólapra másolva!
A brit miniszterelnök azt mondta, a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után tervezett új bevándorlási szabályozás az embert helyezi előtérbe, nem az útlevelet. Boris Johnson a Londonban rendezett brit-afrikai befektetési csúcsértekezleten vett részt, ahol azt is mondta, az új rendszer a jelenleginél igazságosabb lesz, és egyenlőbb elbírálást tesz lehetővé.
Vágólapra másolva!

- mondta a brit kormányfő.

Boris Johnson szerint

mindez jó hír azoknak, akik azért érkeznek Nagy-Britanniába, hogy a világ legjobb egyetemein tanuljanak, részesei lehessenek a magasan fejlett technológia forradalmi fejlődésének

, vagy azért, hogy "a pénzügyi világ titánjainál dolgozzanak".

Boris Johnson Forrás: AFP/Ben Stansall

A konzervatív párti brit kormány az ausztráliai pontozásos elbíráláshoz hasonló, egységes - vagyis az Európai Unióból és az unión kívüli országokból érkezőkre egyformán érvényes - bevándorlási szabályozást kíván életbe léptetni a brit EU-tagság jövő pénteken esedékes megszűnése után tervezett 11 havi átmeneti időszak lejártával, vagyis várhatóan 2021 januárjától.

A tervezett új szabályozás értelmében a bevándorlási kérelmek elbírálása során

előnyben részesülnek azok, akik tudnak annyira angolul, hogy nyelvtudásukat munkájukban és mindennapi életvitelükben hasznosítani tudják.

Ugyancsak előnyös elbírálásra számíthatnak, akik a brit üzleti szektor számára elsődleges fontosságú munkát tudnak végezni, és azok is, akik maguk létesítenek olyan üzleti vállalkozásokat, amelyek brit munkavállalókat alkalmaznak és Nagy-Britanniában adóznak.

London emellett jelentősen növeli azoknak az elsősorban tudományos, egészségügyi és ipari kutatással foglalkozó szervezeteknek a számát, amelyek a jövőben jogosultak lesznek magasan képzett külföldi szakemberek toborzására gyorsított letelepedési és munkavállalási eljárás felajánlásával.

Boris Johnson a BBC televíziónak nyilatkozva nemrégiben - az Európai Unióban érvényes szabad mozgásra utalva - azzal indokolta az általános bevándorlási szabályok szigorítását, hogy jelenleg ellenőrizetlen bevándorlás zajlik egy több mint 500 millió lakosú térségből, és a szakképesítés nélküliek bevándorlása az elmúlt húsz évben a nagy-britanniai bérek emelkedését is akadályozta.

Johnson szerint az uniós bevándorlási szabályozás mindemellett diszkriminatív az EU-n kívüli országokból érkezőkkel szemben.

Hasonló érveket Johnson elődje, Theresa May volt brit kormányfő is használt.

May a Brit Iparszövetség (CBI) tavalyi éves kongresszusán felszólalva azt mondta: a brit EU-tagság megszűnése utáni új brit bevándorlási szabályozás véget vet annak, hogy az Európai Unióból érkezők szakképzettségüktől, szakmai tapasztalataiktól függetlenül "beállhatnak a sor elejére, a Sydneyből érkező mérnökök vagy a Delhiből érkező szoftverfejlesztők elé".

A volt brit miniszterelnök e kijelentését számos bírálat érte, és May nem sokkal később elnézést kért, elismerve, hogy nem lett volna szabad e szóhasználattal élnie.