Kiléphet a bevándorlásellenes párt a norvég kormánykoalícióból, mert visszaengedtek egy, az Iszlám Állammal szimpatizáló nőt

2020.01.20. 14:02

Kiléphet a bevándorlásellenes Haladó Párt a norvég kormánykoalícióból, mert visszaengedtek az országba egy Iszlám Államhoz kötődő nőt és két gyerekét Szíriából. Erna Solberg norvég miniszterelnök azt mondta, az egyik gyerek egészségügyi állapota indokolta, hogy a családot visszaengedjék Norvégiába.

Siv Jensen, az FrP vezetője, egyben Norvégia pénzügyminisztere úgy vélte, a norvég állampolgárságú, de az Iszlám Állam terrorszervezethez köthető nő ürügyként használta a gyerekét arra, hogy visszatérhessen az országba.

Erna Solberg norvég miniszterelnök és Jensen hétfőn tárgyal a koalíció jövőjéről. A koalíciót Solberg Höyre nevű konzervatív pártja mellett az FrP, valamint a centrista liberálisok és a kereszténydemokraták alkotják.

A 29 éves, pakisztáni származású nő szombaton megérkezett Norvégiába, a hatóságok letartóztatták, és jelenleg egy oslói kórházban van a gyerekeivel. A nő 2013-ban ment Szíriába, 2019-ben pedig a szíriai kurd erők által ellenőrzött al-Hol menekülttáborba került.