A családegyesítés okán kiadott bevándorlási engedélyek miatt egyre több 8-10 fős család kap segélyt a svéd államtól az ország negyedik legnagyobb városában, Uppsalában. Az igénylők számának ugrásszerű emelkedése miatt 2015 óta közel 50 százalékkal emelkedett az önkormányzat segélyezési kerete - írta a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Egyre több nagycsalád részesül önkormányzati támogatásban Uppsalában. Ezeknek a családoknak a jelentős része 2015 után érkezett az országba, számolt be a helyi P4 Uppland hírportál.

A lap szerint az ország negyedik legnépesebb városának számító, 160 ezer lakosú Uppsala önkormányzata 2015-ben évi 276 millió koronát (26,1 millió euró) költött a segélyek kifizetésére, ugyanakkor 2019-ben ez az összeg már elérte a 400 millió svéd koronát (37,8 millió euró).

Oszlopokban engedik be a rendőrök egy svéd nagyvárosban a Dániából érkezett migránsokat.Forrás: AFP/Stig-Ake Jonsson/Johan Nilsson

Az újonnan érkezők között nagy arányban vannak a sokgyerekes, akár 10 családtagot számláló családok, ez jelentősen megemeli a kifizetett összeget, magyarázta a helyi portálnak Ida Bylund Lindman, az uppsalai önkormányzat kifizetésekért felelős munkatársa, aki arról is beszámolt, hogy a nagycsaládok mellett továbbra is jelentős összegeket fizetnek ki jóléti hozzájárulásként a kísérő nélkül az országba érkezett fiatalkorú migránsoknak is.

Svéd rendőrök őrzik az uppsalai mecsetet.Forrás: AFP/Anders Wiklund