Salvini ellentámadást indított a bevándorláspárti olasz kormány ellen

2020.01.21. 09:01

Önként bíróság elé áll Matteo Salvini, a Liga vezetője, volt belügyminiszter, a bevándorláspárti baloldali kormány azonban - félve a népharagtól - a hétvégi tartományi választásokra tekintettel megfutamodott. Salvini mentelmi jogának megvonását az M5S (Öt Csillag) nevű kormánypárt kezdeményezte, mert belügyminiszterként az országot védte a bevándorlók áradatától, ezért nem engedett kikötni több migránsokat szállító hajót. Hétfőn a szenátus mentelmi bizottságában szavaztak, azonban miután Salvini bejelentette, hogy arra kérte párttársait, szavazzák meg a javaslatot, a kormánypártiak el sem mentek. Mindenáron el akarják halasztani a döntést: a hétvégén ugyanis két tartományban is választást tartanak, ahol a választók véleményt mondanak a migránspárti kormány politikájáról, és a volt belügyminiszter elleni támadásról. Ha a baloldal mindkét választást elveszti, a kormány helyzete tarthatatlanná válik, gyakorlatilag megbukik.

Ámokfutás Salvini ellen 

Tavaly nyáron a Liga vezetője még belügyminiszterként öt napig nem engedélyezte a Gregoretti nevű hajó fedélzetén lévő 131 migráns partraszállását. A haditengerészet hajója végül a szicíliai Augusta katonai kikötőjében köthetett ki. Első körben 15 kiskorú hagyhatta el a hajót, a többiek csak pár nappal később, miután öt EU-tagállam és az olasz egyház vállalta, hogy átveszi őket.

Salvini mindig is azt az álláspontot képviselte, hogy Olaszországot meg kell védeni a migránsoktól, ezért a lépése teljesen logikus volt.

Matteo Salvini, a Liga elnöke szembeszállt a bevándorláspárti erőkkelForrás: AFP/Tiziana Fabi

A szicíliai Siracusa ügyészsége azonban sokak megdöbbenésére eljárást kezdeményezett Salvini ellen "a hajón lévők személyi szabadságának korlátozása" címén. Ezt a meglehetősen nevetséges vádat a felsőbb szintű cataniai ügyészség elvetette, azonban az olasz jogrendben ennél is feljebb álló miniszteri bíróság felülbírálta a döntést, és kezdeményezte Matteo Salvini parlamenti mentelmi jogának megvonását. 

A jogi testület a szenátus elnökéhez fordult, aki a felsőház mentelmi bizottságához továbbította a kérést. A bizottságnak menetrend szerint január 20-án kellett közölnie a véleményét, ami alapján a felsőház február-március környékén szavazna.

Csakhogy Salvini meglepte a bevándorláspárti baloldalt: ügyvédjén keresztül eljuttatott egy harminc oldalas feljegyzést a testülethez, amelyben számbavette az ügyben hozott döntéseket. Az egyik legfontosabb érve az, hogy a Gregorettivel kapcsolatos döntéseket az akkor még az Öt Csillag Mozgalommal (M5S) közös kormánnyal, Giuseppe Conte miniszterelnökkel és a szétosztást koordináló Európai Bizottsággal együttműködésben hozta meg. Híradások szerint ezt a dokumentumhoz csatolt hivatalos e-mailekkel alá is támasztotta. Ez a tény értelemszerűen kellemetlen helyzetbe hozza az euroszkeptikus pártként induló, majd a százszázalékosan migrációpárti politikát folytató Demokrata Párt mellett kikötő M5S-t, politikusait és a jelenleg is kormányfő Conte-t. Ráadásul Salvini azt is közölte, hogy egyszer és mindenkorra le akarja zárni az ügyet, ezért kész bíróság elé állni. "A baloldal nyitott kikötőket akar, mivel a migrációból akar gazdagodni. Én viszont a börtönt kockáztatom, mert néhány napig nem engedtem partra szállni a migránsokat" - jelentette ki Salvini a vasárnapi tartományi választások kampányhelyszínén, Bologna közelében.

Salvini egy januári gyűlésen úgy fogalmazott,

jó nagy bírósági termet szerezzenek, mivel az egész olasz nép velem jön.

Mivel Salvini nagyon népszerű, és az olaszok többségének elege van a bevándorláspárti baloldalból, a kormánypártok megijedtek Salvini bejelentésétől, és halasztást kértek a szenátusi elnöknél. Az ülést azonban hétfőn megtartották, az eljárást kezdeményező Öt Csillag Mozgalom, valamint a Demokrata Párt képviselői nem mentek el, viszont a Liga szenátorai megszavazták Salvini mentelmi jogának megvonását.

Az utóbbi hónapokban a választás nélkül hatalomra jutó kormány két migránshajónak (a Sea-Watch 3 német hajó 119 emberrel, a spanyol Open Arms 114 migránssal a fedélzetén) is zöld utat adott, amivel tovább csökkent a népszerűségük.

Illegális bevándorlók partra szállnak a dél-olaszországi Lampedusa kikötőjében az Open Arms hajóról 2019. augusztus 21-én.Forrás: MTI/EPA-ANSA/Elio Desiderio

Jöhet a választók ítélete

A hétvégén két tartományban, Emilia Romagnában, illetve Calabriában is választást tartanak. Az előjelek egyértelműen Salvininek és az általa vezetett jobboldali koalíciónak (Liga, Olasz Testvérek és a Forza Italia) kedveznek, a baloldali koalíció ezért is akarja a döntést a választások utánra halasztani.  Salvini úgy látja, az olasz baloldal egyre jobban fél, mert elveszítette az egykor általa képviselt társadalmi osztályokat, és azzal számol, hogy akár kormányváltás is jöhet a január 26-i tartományi választások után (különösen, ha a baloldal veszít abban az Emilia Romagnában, ahol 70 éve hatalmon van).

A migrációpárti kormány felállítása óta tartottak már egy tartományi választást, a fél évszázados baloldali uralom alatt álló Umbriában a jobboldali szövetség földcsuszamlásszerű győzelmet aratott, 57,55-37,48 arányban diadalmaskodott. A kormány érdemben nem változtatott politikáján, így a Liga vezette koalíció újabb győzelmeire lehet számítani.

Idén amúgy további hat tartományi választást tartanak, így a baloldal akkor is komoly gondban marad, ha sikerülne megtartania Emilia Romagnát.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK