Salvini kész bíróság elé állni, a baloldali kormány megijedt

2020.01.20. 21:08

A Liga szenátorai a felsőház mentelmi bizottságának hétfői ülésén igent mondtak vezetőjük, Matteo Salvini mentelmi jogának megvonására, miután a párt vezetője bejelentette, hogy bíróság elé akar állni egy tavaly nyári migránsügyben. A kormánypárti Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD) tagjai nem vettek részt az erről szóló szavazáson.

Az ülés kezdete előtt a Liga bejelentette, hogy vezetője kérésére a mentelmi jog megvonását támogatja.

A jobboldali koalícióhoz tartozó Olasz Testvérek (FdI) és a Hajrá Olaszország (FI) nemmel szavazott a volt belügyminiszter mentelmi jogának megvonására. A kormánypártok távol maradtak. A Liga jelen lévő öt szenátorával az FdI és a FI ugyancsak öt szenátora állt szemben e kérdésben, szavazategyenlőség a szenátus szabályai szerint a mentelmi jog megvonására szavazók akarata számít erősebbnek.

Salvini azt mondta, hogy egyszer és mindenkorra le akarja zárni az ügyet, ezért kész bíróság elé állni.

„A baloldal nyitott kikötőket akar, mivel a migrációból akar gazdagodni. Én viszont a börtönt kockáztatom, mert néhány napig nem engedtem partra szállni a migránsokat" - mondta Salvini a vasárnapi tartományi választások újabb kampányhelyszínén, Bologna közelében.

Szerinte a római kormány ahelyett, hogy a Líbiából érkező terroristákat állítaná meg, azt állítja bíróság elé, aki a nemzeti határokat védte.

Készen állok bíróságra menni, és Giuseppe Contét és Luigi Di Maiót is viszem magammal

- mondta a kormányfőre, valamint az egyik kormánypárt, az M5S vezetőjére utalva.

A Liga volt szövetségese, az M5S, valamint a PD és a többi kisebb kormánypárt szenátora nem jelent meg a mentelmi bizottság ülésén. Közleményben hangsúlyozták, hogy ők a döntés halasztását kérték, ezért a bizottság döntését törvénytelennek tartják, amely csak "eszközt" ad Matteo Salvini kezébe, hogy áldozatként tüntesse fel magát. Luigi Di Maio, az M5S vezetője szerint Salvini "taktikázik".

Matteo SalviniForrás: AFP/Tiziana Fabi

Valójában Matteo Salvini mentelmi jogának megvonását az M5S szorgalmazta, de az erről szóló szavazást a párt a január 26-i választások utánra akarta halasztani. Andrea Marcucci, a PD szenátusi frakcióvezetője szerint a döntést úgysem a mentelmi bizottság, hanem a felsőház szavazása hozza meg. Ennek dátuma február 17. lehet.

Lucio Malan FI-szenátor szerint a kormánytöbbség fél Salvinitől, és szégyenszemre megfutamodott.

Az ügy az olasz parti őrség Gregoretti nevű hajóját érinti:

a volt belügyminiszter tavaly nyáron öt napig nem engedélyezte a hajó fedélzetén az olaszországi partokhoz érkezett 131 migráns szárazföldre lépését,

csak miután más EU-tagállamok vállalták átvételüket. Az ügyészség a szenátor Salvinivel szemben eljárást indított a hajón lévők személyi szabadságának korlátozása, hivatali hatalommal való visszaélés, a nemzetközi konvenciók megsértése miatt.

A mentelmi bizottság véleménye erősen befolyásolhatja az eljárás következő lépéseit.

A kérdés megosztja a szakértőket is: egyesek szerint ezután szenátusi szavazás sem kell, elegendő tájékoztatni a felsőházat. Más vélemények szerint a parlamenti voksolás mindenképpen szükséges.

A Liga ezzel egy időben Matteo Salvinit támogató akciót indított Koplaljunk Salvinivel! jelszóval. A csatlakozók a digiunopersalvini.it honlapon csatlakozhatnak egy napi koplalással Salvini támogatására.