Január 27-én lesz 75 éve, hogy a Vörös Hadsereg csapatai felszabadították az auschwitzi haláltábort. Magyarországot Jeruzsálemben Áder János köztársasági elnök képviseli, míg Orbán Viktor miniszterelnök 27-én Auschwitzban vesz részt az emléknapon -  írja a Magyar Nemzet.

Január 27-én lesz 75 éve, hogy a Vörös Hadsereg csapatai felszabadították az auschwitzi haláltábort. Ez a nap a holokauszt nemzetközi emléknapja is, idén azonban már hamarabb több jelentős programmal megkezdődik az emlékezés - írja a Magyar Nemzet.

Az eseményen több külföldi politikus is részt vesz. A héten már a világ 46 vezetőjét várják Jeruzsálembe az ötödik holokausztfórumra, melyre harmincmillió sékelt (több mint 2,5 milliárd forintot) különítettek el. 

A rendezvény névsora: Mike Pence amerikai alelnök, Vlagyimir Putyin orosz, Emmanuel Macron francia, Frank-Walter Steinmeier német elnök, továbbá Károly walesi herceg, Vilmos Sándor holland és VI. Fülöp spanyol király is megjelenik. Magyarországot Jeruzsálemben Áder János köztársasági elnök képviseli, míg Orbán Viktor miniszterelnök 27-én Auschwitzban vesz részt az emléknapon.

Az auschwitzi koncentrációs tábor főbejárataForrás: Wikimedia Commons

Hiányzik majd viszont Izraelből Andrzej Duda, a lengyel elnök azt kifogásolta, hogy nem szólalhat fel a rendezvényen.