Palkovics László a közlekedésbiztonságról és a fenntartható közlekedésről egyeztetett Jean Todttal

2020.01.20. 20:49

A magyarországi közlekedésbiztonsági tapasztalatok megosztására és a halálos balesetek csökkentésére tett kezdeményezések bemutatására kérte fel Palkovics László innovációs és technológiai minisztert az ENSZ közlekedésbiztonsági tanácsában Jean Todt, aki a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnökeként az ENSZ által létrehozott közlekedésbiztonsági programért is felel.

A miniszter Párizsban találkozott hétfőn a francia sportvezetővel.

A munkaebéd után Palkovics László azt mondta, a közlekedésbiztonságnak és a közlekedés fenntarthatóságának kérdésében is sikerült bizalmat kialakítania Jean Todttal, akivel régóta bizalmi viszonyt ápol, hiszen Magyarország régóta szervez Forma-1-es versenyeket.

A miniszter jelezte, hogy

a kormányzat a közlekedésbiztonsági kérdéseket hozzá kívánja kapcsolni az autóversenyzés világához.

„Sajátos kombináció, hiszen a Forma-1 arról szól, hogy minél gyorsabban menjünk, a közlekedésbiztonság pedig arról, hogy ne legyenek halálos balesetek. De ez a kettő nem ellentétes egymással" - mondta.

Véleménye szerint a figyelemfelkeltés a biztonságos autóversenyzéssel átvihető a mindennapokba a Forma-1-es "ikonok" segítségével.

Emlékeztetett arra, hogy az ENSZ-programhoz Magyarország júliusban csatlakozott, és azt vállalta, hogy olyan programokat dolgoz ki, amelyekkel elérhetővé válhat az, hogy 2050-re egyáltalán ne történjenek halálos kimenetelű balesetek.

A találkozó másik témája a fenntartható közlekedés érdekében a környezetet nem terhelő és a baleseteket elkerülő autonóm járművek bevezetése volt.

Jean Todt meghívására Palkovics László február 19-én mutatja be a magyar tapasztalatokat a FIA Magas Szintű Panel ülésén és a 3. Globális Közlekedésbiztonsági Konferencián Stockholmban.

Augusztusban pedig Budapesten, a Forma-1-es Magyar Nagydíj előtt a fenntartható közlekedési rendszerek és a közlekedésbiztonság kérdésében az innovációs és technológiai tárca Jean Todt részvételével szervez majd szakmai találkozókat.