Dániában már a szocdemek sem kérnek a migránsokból

2020.01.21. 16:28

Az elmúlt években a migrációs válság nyomán kialakult közhangulatra reagálva az addig mindvégig engedékeny álláspontot képviselő dán Szociáldemokraták is a szigorú álláspontot képviselők mellé álltak - olvasható a Migrációkutató Intézet legújabb elemzésében.

Dánia Svédországgal és Norvégiával együtt azon észak-európai államok csoportjába tartozott, ahol a II. világháborút követően jelentkező munkaerő-hiányt a nyugati világon kívüli területekről történő bevándorlással kívánták orvosolni. A vendégmunkások a konjunktúra elmúlásával azonban nem tértek haza, és az országban maradtak, sőt családjaik is követték őket. A különféle fegyveres konfliktusok elől menekülők tovább duzzasztották az idegen nyelvű és kultúrájú lakosok számát - olvasható a Migrációkutató Intézet legújabb elemzésében. 

Dániában egyre kevésbé kérnek a migránsokbólForrás: AFP/Claus Fisker

A jelenségre válaszul megerősödött a bevándorlásellenes Dán Néppárt, mely eredményesen érvényesítette elképzeléseit a jobboldali-liberális kormányok külső támogatójaként, és vált szélsőségesből mainstream erővé. Az elmúlt években a migrációs válság nyomán kialakult közhangulatra reagálva az addig mindvégig engedékeny álláspontot képviselő Szociáldemokraták is a szigorú álláspontot képviselők mellé álltak. Ez a politikai paradigmaváltás vezetett el ahhoz az Európai Unióban egyedülálló új paradigmához, hogy a Dániába érkezett menekültek végleges letelepedése és integrációja helyett az állam célja ideiglenes letelepedésük és hazájukba való visszatérésük legyen.

A teljes elemzést itt olvashatják.