Már több országban is fertőz a kínai koronavírus, eddig 6-an haltak meg

Incshon, 2020. január 21. Munkások fertőtlenítenek a dél-koreai Incshoni nemzetközi repülőtéren 2020. január 21-én. A Pekingben és a dél-kínai Sencsenben is felbukkant új, tüdőgyulladást okozó vírus kiindulópontjának számító közép-kínai Vuhanban jelentősen megugrott a fertőzöttek száma, a vírusfertőzés eddig legkevesebb négy ember halálát okozta. MTI/EPA/YNA
Vágólapra másolva!
Az először Kínában megjelent koronavírus emberről emberre is terjed a hatóságok tájékoztatása szerint. Több, Kínához közeli országból jelentettek megbetegedéseket. Köztük Dél-Koreában, Ausztráliában, Japánban és Thaiföldön. A térség országai megerősített hőkamerás ellenőrzést végeznek a repülőtereken és a hajóállomásokon. A tüdőgyulladást okozó fertőzés miatt már 6-an haltak meg.
Vágólapra másolva!

Korábbi értesüléseink szerint a 11 millió lakosú kínai Vuhan városa állhat a koronavírusos megbetegedések központjának. De már Sanghajból és Pekingből is érkezett ilyen hír. A kínai hatóságok hétfőig közel 300 fertőzéses megbetegedésről számoltak be az ország több régiójából. A kínai kórházakban 922 beteget tartanak megfigyelés alatt. 6-an meghaltak.

Védőmaszkos férfiak Pekingben 2020. január 21-én. A kínai fővárosban és a dél-kínai Sencsenben is felbukkant új, tüdőgyulladást okozó vírus kiindulópontjának számító közép-kínai Vuhanban jelentősen megugrott a fertőzöttek száma, a vírusfertőzés eddig legkevesebb négy ember halálát okozta. Forrás: MTI/EPA/Vu Hong

A Kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság pedig megerősítette, hogy a tüdőgyulladás-járványt okozó új koronavírus emberről emberre is terjed. Ugyanis Csung Nan-szan, a járvány ügyében vizsgálatot folytató egészségügyi bizottság vezetője szerint a dél-kínai Kuangtung tartományban két ilyen esetet is regisztráltak. Az angol nyelvű China Daily című napilap szerint néhány egészségügyi dolgozó szervezetében is megtalálták a kórokozót.

Dél-Korea hétfőn jelentette az első megbetegedést. A beteg egy 35 éves vuhani nő, akinél egy nappal azután mutatták ki a 2019-nCoV vírust, hogy megérkezett a Szöul melletti Incshon repülőtérre. A nő karanténba került az incshoni kórházban.

Kedden ausztrál egészségügyi források bejelentették, hogy Brisbane-ben karantén alá helyeztek egy férfit, akin nem sokkal azután, hogy visszatért Vuhanból, a betegség tünetei jelentkeztek. Ezután az ország egészségügyi hatósága biológiai biztonsági ellenőrzést rendelt el a Vuhanból Sydney-be érkező repülőgépek utasainál.

Az ügyben megszólalt Abe Sindzó japán miniszterelnök is, érdemi információt nem mondott, az óvatosságról beszélt. Japánban egyelőre egy megbetegedést jelentettek, a fertőzött január közepén tért vissza Vuhanból. Thaiföldön pedig két esetet jelentettek.

Munkások fertőtlenítenek a dél-koreai incshoni nemzetközi repülőtéren 2020. január 21-én. A Pekingben és a dél-kínai Sencsenben is felbukkant új, tüdőgyulladást okozó vírus kiindulópontjának számító közép-kínai Vuhanban jelentősen megugrott a fertőzöttek száma, a vírusfertőzés eddig legkevesebb négy ember halálát okozta. Forrás: MTI/EPA/YNA/-

A héten - ahogy mondani szokták - beköszönt Kínában a holdújév, ilyenkor pedig emberek százmilliói kelnek útra. Ezért féltucatnyi ázsiai ország és az Egyesült Államok három repülőterén kezdte meg a Kína középső részéről érkező utasok ellenőrzését. Bangkoktól Hongkongig, Szingapúrtól Sydneyig a hatóságok rendszeres ellenőrzést vezettek be a kockázatos területekről érkező repülőjáratok esetében. A repülőtereken elrendelték a kockázati zónákból érkező utasok kötelező hőkamerás vizsgálatát. A láz jeleit mutató embereket 24 órás karanténba helyezik. A vietnami egészségügyi minisztérium pedig fertőzésveszélyre hivatkozva megerősítette az ellenőrzést a Kínával szomszédos határán.

Hőkamerával mérik az érkező utasok testhőmérsékletét a vuhani nemzetközi repülőtéren 2020. január 21-én. A Pekingben és a dél-kínai Sencsenben is felbukkant új, tüdőgyulladást okozó vírus kiindulópontjának számító közép-kínai Vuhanban jelentősen megugrott a fertőzöttek száma, a vírusfertőzés eddig legkevesebb négy ember halálát okozta. Forrás: MTI/AP/Emily Wang

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelezte, hogy további megbetegedések megjelenésére számít a következő napokban az ellenőrzések fokozásával.

Ceng Kuang, a kínai Betegségellenőrzési és Elhárítási Központ vezető járványügyi szakértője szerint az új koronavírus okozta járvány megfékezhető, ha azonnali intézkedések történnek.

A WHO rendkívüli szakértői bizottsági ülést hív össze szerdára Genfben. Ez lesz hivatott megállapítani, hogy a koronavírus terjedése nemzetközi járványügyi vészhelyzetet jelent-e.

Infravörös hőmérővel méri az távozó utasok testhőmérsékletét egy dolgozó a vuhani nemzetközi repülőtéren 2020. január 21-én. A Pekingben és a dél-kínai Sencsenben is felbukkant új, tüdőgyulladást okozó vírus kiindulópontjának számító közép-kínai Vuhanban jelentősen megugrott a fertőzöttek száma, a vírusfertőzés eddig legkevesebb négy ember halálát okozta. Forrás: MTI/AP/Dake Kang