Jogi ellenlépéseket helyezett kilátásba kedden Harry herceg és felesége, Meghan hercegnő arra az esetre, ha a lesipuskás fotósok továbbra sem hagyják őket békén.

Az udvar a hétvégén jelentette be, hogy Harry - II. Erzsébet királynő unokája, Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia - Meghannal együtt gyakorlatilag kivonul a brit királyi családból, a monarchia hivatalos programjaiban a továbbiakban nem vesznek részt, közpénzellátmányt nem vesznek igénybe és a királynőt sem képviselik hivatalos fórumokon.

Harry és Meghan a jövőben idejük egy részét Kanadában töltik majdForrás: Samir Hussein/WireImage/2019 Samir Hussein/Samir Hussein

Mindezek közvetlen előzményeként a házaspár január második hetében teljesen váratlanul bejelentette, hogy

visszalép a brit királyi család magas rangú tagjaként ellátott hivatalos funkcióitól, pénzügyileg függetlenné kíván válni, és a jövőben idejük egy részét Kanadában töltik.

Harry a hétvégén, az általa alapított, elsősorban a HIV-fertőzött afrikai gyerekek megsegítésére létrehozott Sentebale jótékonysági alapítvány londoni rendezvényén beszélt először személyesen és nyilvánosan ennek a világszerte hatalmas feltűnést keltő döntésnek a hátteréről, és már e felszólalásában sem titkolta, hogy

a történtekért nem kis részben a sajtót teszi felelőssé.

Azt mondta, amikor édesanyja, Diana hercegnő 23 évvel ezelőtt meghalt, sokan az ő segítségére siettek és igyekeztek óvni őt, de a média erőteljes hatalom, és ő csak remélni tudja, hogy az egymásnak nyújtott kollektív támogatás még ennél is erősebbnek bizonyul.

A történtekért nem kis részben a sajtót teszik felelősséForrás: Chris Jackson/Invictus Games Foundation via Getty Images/2019 Handout/Handout

Meghan hercegnő a hétvégén már Kanadában tartózkodott tavaly májusban született gyerekükkel, Archie-val, és kedden Harry is csatlakozott hozzájuk.

A sajtóban azonban máris megjelentek az első fotók Meghanról, amint gyerekével és kutyáival sétál a nyugat-kanadai British Columbia tartományban lévő otthonuk közelében.

A hercegi házaspár nevében kedd este kiadott közleményben az őket képviselő, elsősorban a személyi hírnév és a magánélet védelméhez fűződő jogi esetekre szakosodott londoni ügyvédi iroda, a Schillings közölte, hogy ezeket a fotókat a környező bokrokban megbúvó fotósok készítették Meghanról és kisfiáról.

A fotósok Harry és Meghan kanadai otthonának ablakán is megpróbáltak befényképezniForrás: AFP/Henk Kruger

A cég szerint a fotósok erős teleobjektívekkel Harry és Meghan kanadai otthonának ablakán is megpróbáltak befényképezni, és folyamatosan a ház környékén táboroznak.

A Shillings a közleményben - jogi eljárás terhe mellett - arra intette a brit sajtó- és médiaorgánumokat, hogy ezeket

a fotókat ne tegyék közzé, mivel a képek elkészítéséhez a házaspár nem járult hozzá.

Az ügyvédi iroda szerint Harry és Meghan a fotósok tevékenységét zaklatásnak tekinti, és kész jogi lépésekre az ügyben.

Harry herceg régóta nem titkolt, mély ellenszenvet táplál a sajtóval szemben. Őt és a brit királyi családot ugyanis a mai napig kísérti a Diana hercegnőt szó szerint élete utolsó pillanatáig üldöző fotóshad emléke.

Harry édesanyja 1997-ben, egy párizsi autóbalesetben halt meg. Autóját végzetes útján is többtucatnyi fotós üldözte motoron, és többen közülük a roncsok között haldokló hercegnőről is közeli felvételeket készítettek.

Harry szerint a sajtó ugyanúgy bánik vele és feleségével, mint egykor DianávalForrás: AFP/Johnny Eggitt

Harry tavaly októberben - miután több lap ellen is jogi eljárást kezdeményezett magánélete védelme érdekében - hosszú és rendkívül éles hangvételű közleményt adott ki, amely szerint

a sajtó ugyanúgy bánik vele és feleségével, mint egykor Dianával.

„Leginkább attól félek, hogy a történelem megismétli önmagát. Elvesztettem édesanyámat, és most azt kell látnom, hogy feleségem is ugyanezen befolyásos erők áldozatává válik" - mondta ősszel a herceg.