Ahogy arról korábban az Origo is beszámolt, a brit királyi család két tagja, Harry herceg és Meghan Markle január 8-án bejelentette, hogy nem kívánnak többet eleget tenni a királyi család kötelezettségeinek. Ezt követően II. Erzsébet királynő magas szintű találkozót hívott össze, az úgynevezett Sandringham csúcstalálkozót. Harry herceg most már Kanadában van, és két hete nem látott családjával tölti idejét. 

A csúcstalálkozón, melyet január 13-án tartottak, részt vett a királynő, fia, Károly walesi herceg, Vilmos és Harry herceg, valamint a királyi család több más tagjai is.

Harry hercegnek Londonban kellett az esemény után is maradnia, mert a Buckingham-palotában tartották a 2021-es rögbi-világbajnokság sorsolását január 16-án. 

Harry herceg és felesége a királyi címeikről lemondanak, de a családit megtartják. Azt is bejelentették, hogy a pénzügyileg függetlenné váló házaspár vissza fogja téríteni azt a három millió dollárt, melyet Frogmore Cottage-i otthonuk felújítására költöttek, ott fognak tartózkodni, amikor nem Londonban vagy Kanadában lesznek - olvasható a Fox News oldalán. A hírek szerint idejük nagy részét Észak-Amerikában fogják tölteni.

Harry herceg hétfőn részt vett az Egyesült Királyság - Afrika beruházási találkozón Docklands-ben, ahol húsz perces magánbeszélgetést is folytatott a miniszterelnökkel - írja a Sky News.

Harry herceg és Boris Johnson találkozójaForrás: AFP/Stefan Rousseau

Harry herceg a királyi családtól való eltávolodásával kapcsolatban elmondta, hogy nagy szomorúság számára ez a döntés, melyet nem könnyen hozott meg. Az elhatározást több hónap beszélgetés, valamint több éves nehézség előzte meg. A királyi család vasárnapi vacsorája közben tartott beszédében úgy fogalmazott, hogy nem volt más választás.

Reményét fejezte ki továbbá, hogy továbbra is tudja szolgálni a királynőt, a nemzetközösséget és katonai szövetségeseit, de már állami támogatás nélkül. 

Hozzátette, hogy most azért lép vissza, hogy előrébb lépjen családjával egy nyugodtabb élet reményében. Ahogy fogalmazott, ebbe az életbe születtem bele, és megtiszteltetés számomra, hogy hazámat és a királynőt szolgálhatom. 

A korábban említett január 8-i találkozón megállapodtak abban, hogy Sussex hercege és hercegnője tavasztól elveszítik a királyi család pénzügyi támogatását, és nem használják a királyi címeket sem.

Az egyelőre nem világos, hogy a házaspár és gyermekük biztonságáért ki fog felelni, és azt majd miből fizetik.