Négy ember halt meg a spanyolországi vihar miatt

2020.01.21. 13:39

Heves esőzéseket, áradásokat és viharos szelet okozott a vasárnap óta Spanyolországban tomboló Gloria nevű vihar. A vihar miatt legkevesebb négy ember halt meg a hatóságok tájékoztatása szerint. A vihar Franciaország déli része felé vette az irányt, meteorológusok szerint 1982 óta ez a legpusztítóbb vihar a régióban - írta a BBC.

A vihar Valencia környékén és a Baleár-szigeteken végezte a legnagyobb pusztítást, de több mint harminc tartományra adtak ki figyelmeztetést a viharos szél és az eső okozta áradások miatt. 

A vihar miatt eddig legalább négyen haltak meg.Egy 63 éves férfinak a házáról lezuhanó tetőcserép okozott halálos fejsérülést, a valenciai régióban egy 54 éves hajléktalan nő fagyott meg egy parkban, míg egy férfi a házában hűlt ki. Egy férfit a havas úton megcsúszó kisteherautó gázolt el Asztúriában.

Az alicantei repülőtér vasárnap óta zárva tart, emiatt összesen 179 járatot töröltek, vagy irányítottak át. Az erős széllökések miatt a valenciai légkikötő helyett tizenkét repülőgépnek más spanyol reptereken kellett landolniuk.

Katalóniában 12 méter magas hullámokat és óránként 122 kilométeres erősségű szelet mértek, emiatt például Barcelonában a polgári védelem arra szólított fel, hogy mindenki maradjon távol a tengerparttól, és kerülje a fákkal borított területeket. A közparkokat elővigyázatosságból bezárták.

A vihar azóta Franciaország déli része felé vette az irányt, több tucat rendőrt és tűzoltót küldtek a térségbe. Az A9-es autópályát a határ francia oldalán óvintézkedésként bezárták.