Szijjártó Péter: Atomenergia nélkül Európa nem tudja megvalósítani a klímasemlegességet

SZIJJÁRTÓ Péter
Prága, 2020. január 21. A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter előadást tart a 6. Kelet-közép-európai Nukleáris Ipari Konferencián Prágában 2020. január 21-én. MTI/KKM/Borsos Mátyás
Vágólapra másolva!
Nukleáris energia nélkül Európa nem tudja megvalósítani a klímasemlegességet 2050-re, ezért az Európai Uniónak be kell fejeznie az atomenergia negatív diszkriminációját - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Prágában, a 6. közép-európai atomipari konferencián elhangzott előadásában.
Vágólapra másolva!

mutatott rá Szijjártó Péter.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter előadást tart a 6. Kelet-közép-európai Nukleáris Ipari Konferencián Prágában Forrás: MTI/KKM/Kkm/Borsos Mátyás

Ez egész Európában egyedülálló teljesítmény, mint ahogyan a világon nagyon kevés, 21 olyan ország van, amely úgy tudja növelni folyamatosan gazdasági teljesítményét, hogy közben a károsanyag-kibocsátása is csökken - mondta a miniszter.

Éves szinten 17 millió tonnával csökkenhet a szén-dioxid kibocsátás

Szijjártó Péter szerint Magyarország az elmúlt években világossá tette, hogy nagyon komoly szerepet szán a nukleáris energiának, a zöldenergia elterjesztésének.

fejtette ki.

A miniszter kijelentette, hogy a paksi beruházás mára igazi nemzetközi beruházássá vált, hiszen a fővállalkozó Roszatom mellett olyan nagy nyugat-európai és amerikai vállalatok kaptak szerződéseket, mint a General Electric, amely majd a turbinákat gyártja, vagy a francia Framatome és a német Siemens, amelyek az irányítási rendszerek szállításáért lesznek felelősek.

mondta Szijjártó Péter.

Az is világossá vált mára, hogy a nukleáris energia előállítása nagyon progresszív, jövőorientált és modern formája a villamos energia előállításának.

Ezért a visegrádi együttműködés megerősítésével a közép-európai országok újabb nukleáris projektekbe fognak bele, kihasználva azt, hogy immáron öt évtizede használjuk békésen a nukleáris energiát - tette hozzá.

Új ösztöndíjprogram

Szijjártó Péter elmondta, hogy a magyar kormány új ösztöndíjprogramot indít, amelynek keretében évente ötven külföldi fiatalnak biztosít nukleáris mérnöki képzést. "Ennek a programnak a második lépcsőjeként a következő években el fogjuk indítani a paksi nukleáris akadémiát, amelynek nyomán világossá tesszük, hogy a nukleáris energia az energia-előállítás modern és jövőorientált formája" - jegyezte meg.

"Jelenleg is működik egy, a magyar kormány által életre hívott ösztöndíjprogram, amelynek keretében éves szinten több ezer külföldi hallgató tanul különböző magyarországi egyetemeken magyar állami ösztöndíjjal. Ezt a programot bővítjük most ki. A világ minden tájáról várjuk majd a jelentkezőket" - közölte az előadás után. Szerinte erre

óriási igény van, mert azokban az országokban, ahol most kezdik meg a nukleáris energia békés célú használatát, nem épült még fel az az oktatási kapacitás, amely lehetővé tenné a nukleáris mérnökök képzését megfelelő számban.

Hozzátette, hogy a világban számos nagy és erős gazdasággal rendelkező ország van, amely nukleáris energiakapacitását bővítve csak most teremti meg a képzések feltételeit, és érdeklődik a lehetőségek iránt.