Évente több ezer szánkóbaleset végződik a kórházban Ausztriában

szánkó
Vágólapra másolva!
Évente több ezer szánkóbaleset végződik a kórházban Ausztriában: az osztrák közlekedésbiztonsági felügyelet (KFV) közleményt adott ki, melyben a szánkózás és bobozás veszélyeire, a szabályok betartásának és a sisak viselésének fontosságára hívja fel a figyelmet.
Vágólapra másolva!

Ausztriában 2014 és 2018 között 8200-an szenvedtek olyan súlyos sérüléseket szánkózás vagy bobozás közben, hogy kórházi kezelésre volt szükségük.

– Meg kell tanulni helyesen szánkózni, a vakmerőség, a helyzet hibás megítélése és a hiányos technika vagy felszerelés miatt

– figyelmeztetett a veszélyre Ilona Schöppl, a KFV munkatársa.

Úgy vélte, hogy csalóka az a széleskörben elterjedt vélemény, miszerint a szánkó mindenki számára könnyen kezelhető téli sporteszköz.

Nem viseltek sisakot

Csak 2018-ban 2200 eset végződött a kórházban és

minden negyedik sérült tartós ellátásra szorult.

A gyerekek fokozottan érintettek: a szánkózás közben megsérültek 35 százaléka 15 év alatti.

A szánkózással szerzett leggyakoribb sérülés a csonttörés, valamint az inak és izmok sérülése. Gyakoriak a fejsérülések, ezek súlyossága számottevően attól függ, az érintett viselt-e sisakot, vagy sem.

A KFV ezért szánkózás közben is sisak viselését javasolja.

– Míg síelés és hódeszkázás közben már magától értetődő a sisak, a szánkózás esetében még szükség van a fejlődésre.

– mondta Schöppl.

A KFV az osztrák szánkószövetséggel együttműködve elkészítette a legfontosabb szánkózási szabályok áttekintését és online elérhetővé tette megelőzési célból.

Múlt héten egy 25 magyar fiatal halt meg

Múlt hét pénteken egy 25 éves magyar lány szenvedett halálos szánkóbalesetet Ausztriában, a bürsenbergi Einhornbahn II nevű pályán.

Az idénymunkásként dolgozó fiatal a barátaival együtt szánkózott a meredek lejtőn, de vélhetően kicsúszott a pályáról, majd fejjel nekicsapódott a sífelvonó tartópillérén található létrának.