Vádat emelt az ügyészség a tavalyi brazíliai gátszakadás ügyében. A katasztrófában legalább 250 ember meghalt, a bányavállalat alkalmazottait most többek között gyilkossággal is vádolják.

Gyilkossággal vádolja az ügyészség annak a brazil vállalatnak az alkalmazottait, amelynek egy zagytározója átszakadt tavaly januárban Minas Gerais államban, megölve legalább 250 embert - írja a bbc.comA vádlottak között van a cég korábbi vezetője is. 

A Vale SA nevű brazil vállalat vasércbányájánál lévő zagytározó gátja tavaly január 25-én szakadt áta balesetben legalább 250-en meghaltak. 

Ez volt Brazília történetének legnagyobb ipari katasztrófája. A gátat az összeomlás előtti hónapban a Tüv Süd nevű német könyvvizsgáló cég ellenőrizte. 

Még a bírónak is jóvá kell hagynia a vádakat

Az ügyészség most a két érintett vállalat 16 dolgozója ellen emelt vádat, többek között gyilkosság miatt. Másik 16 embert környezeti károkozással vádolnak. Az ügyészség vádjait még a bírónak is jóvá kell hagynia.

Tavaly júliusban egy brazil bíróság már kártérítés kifizetésére kötelezte a Vale-t, mondván ők felelnek minden kárért, amit a gátszakadás okozott.  

A német cég azt mondta, hogy mindenben együttműködik a brazil hatóságokkal és intézményekkel a folyamatban lévő vizsgálatok kapcsán. A Vale egyelőre nem nyilatkozott.