Bejelentette lemondását a kormánykoalíciós Öt Csillag Mozgalom (M5S) éléről Luigi Di Maio olasz külügyminiszter szerda este.

Luigi Di Maio ennek kapcsán feladata befejezéséről és egy korszak lezárásáról beszélt.

Hangsúlyozta, elérkezett az ideje, hogy az Öt Csillag Mozgalmat "újraalapítsák" és jobban működő pártszerkezettel lássák el.
Feladatomat elvégeztem, egy korszak lezárult, de az M5S története tovább folytatódik - jelentette ki.

Luigi Di Maio olasz külügyminiszter, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője egy római tanácskozáson 2020. január 22-én.Forrás: MTI/AP/Andrew Medichini

Hozzátette, hogy a pártból nem lép ki, a külügyminiszteri tárcát megtartja, az M5S tavaszi kongresszusán új elképzelésekkel akar részt venni. Addig a pártot Vito Crimi, az M5S vezetőségi tagja vezeti.

Az M5S tartományi felelősei előtt mondott mintegy egy órás beszédében Luigi Di Maio felidézte a párt 2013-as parlamenti bejutását, amikor az M5S tagjaiteljesen ismeretlenek voltak, de teljes bizalommal voltak egymás iránt.

Elmondta, hogy távozását a párt éléről már egy hónapja eldöntötte. Inkább tartsanak naivnak, mint szélhámosnak, inkább ember akarok lenni, nem szemétláda! - utalt Di Maio az őt gyakran bíráló belső ellenzékre. Beszéde végén az M5S "intézményes arcának" tartott Luigi Di Maio levette magáról a nyakkendőjét, ezzel utalva arra, hogy vissza akar térni a párt eredeti mozgalmi életéhez.

A kormánypárti M5S vezetője a vasárnapi tartományi választások előtt távozik, amelyen felmérések szerint a párt a megsemmisülést kockáztatja.

Elemzők Luigi Di Maio távozását azzal hozzák összefüggésbe, hogy az M5S-t 12 szenátora és 19 képviselője hagyta el 2018 márciusa óta, más frakciókba ülve át. A felsőházban a kormánypárti M5S, PD és a Matteo Renzi vezette Élő Olaszország (IV) közös ereje így 152 főre csökkent:a többséghez 161 szavazatra van szükség, tehát a kormánypártok a 18 fős független frakcióra kell, hogy támaszkodjanak - benne az M5S volt tagjaival.

Egyre elszigeteltebb volt pártjában

Luigi Di Maio azért távozott, mivelegyre elszigeteltebb volt saját pártjában, az M5S összeomlása megkezdődött, és ez csak a kezdet- kommentálta Federico Pizzarotti, az M5S első volt polgármestere, akit elsőként zártak ki a pártból is. Más vélemények szerint Di Maio lépése "hatalmi leszámolást" indított el a kongresszusra készülő M5S-ben.

Giuseppe Conte miniszterelnök már leszögezte, hogy az M5S vezetőváltása nem befolyásolja a kormány munkáját. A szövetséges Nicola Zingaretti PD-főtitkár sajnálatát fejezte ki, hangoztatva, hogy ő nem mond le, ha a PD elveszíti Emiliát.

Matteo Salvini úgy nyilatkozott, nem Luigi Di Maio, hanem Beppe Grillo árulta el az M5S szavazóit, amikor összeborult a baloldallal. Salvini megjegyezte, hogy az M5S csalódott szavazói a Ligát választják.