Az iszlám világ harmadik legszentebb helyén, a jeruzsálemi Templom-hegyen található Al-Aksza-mecset előtti téren a mecset palesztin imámja, Nidhal „Abu Ibrahim" Siam arról beszélt, hogy a muszlimoknak vissza kell foglalniuk Jeruzsálemet, majd pedig az egykori görögkeleti keresztény központ, Konstantinápoly (ma Isztambul) mintájára meg kell hódítaniuk a nyugati kereszténység jelenlegi központját, Rómát. Az imám szerint Róma megszerzése gyakorlatilag biztosnak mondható, hiszen az őshonos európaiak egyre kevesebben vannak, és egyre öregebbek, miközben a muszlimok fiatalok, és sokasodnak.

A Jeruzsálem óvárosában található Al-Aksza-mecset már régóta Izrael és a nyugati keresztény világ elleni harc szimbolikus helyszíne, ahol a muszlim imámok rendre megosztják az elképzeléseiket az iszlám terjeszkedésének fő irányvonalairól a többi civilizációs-kulturális térség rovására.

Al-Aksza mecset hátulrólForrás: David Shankbone / Wikipedia

Tehetik mindezt nyugodtan, hiszen a Templom-hegy a palesztin és a jordán hatóságok közös ellenőrzése alatt áll, a város többi részével ellentétben tehát erre a területre nem terjed ki az izraeli fennhatóság.

Az Al-Aksza-mecset palesztin imámja, Nidhal „Abu Ibrahim" Siam a világhálóra január 17-én felkerült videó alapján, a mecset körüli téren összegyűlt több ezres hallgatóközönsége előtt röviden felvázolta az iszlám világ hódítási törekvéseit – írja Cristian Unteanu az Adevărul című legmérvadóbb román napilap külpolitikai elemzője és volt brüsszeli tudósítója.

Nidhal „Abu Ibrahim" Siam elsőként megemlékezett arról, hogy a görögkeleti (más néven) ortodox kereszténység központját, Konstantinápolyt (ma: Isztambul) 1453-ban elfoglalta az Oszmán Birodalom és az iszlám kalifátus központjává tette. Erről a muszlimok számára valóban rendkívül fontos történelmi győzelemről rendszeresen meg szoktak emlékezni a vallási vezetőik, csak éppen nem ebben az időszakban, hanem annak az évfordulóján, május 29-én.

Az imám ezt követően azt mondta, hogy a keleti kereszténység központjának meghódítása mintájára a muszlimoknak el kell foglalniuk a nyugati kereszténység székhelyét, Róma városát is.Nidhal „Abu Ibrahim" Siam szerint Róma muszlimok általi meghódítása amúgy is elkerülhetetlen, mivel az európaiak egyre öregebbek és egyre kevesebben vannak, míg a muszlimok fiatalok és sokasodnak. Az imám ezzel vélhetően nemcsak az iszlám világban élőkre, hanem az elvileg keresztény Európában élő muszlim migránsokra is gondolt. Valószínűleg az ő feladatuk lenne Róma elfoglalása és muszlimmá tétele.

Később arról beszélt, hogy létre kell hozni egy, az egész földkerekségre kiterjedő Iszlám Kalifátust, amit Allah nekik megígért. Ez a retorika kísértetiesen hasonlít az Iszlám Állam nevű terrorszervezet tervéhez. A kalifátus központjának ő Jeruzsálemet tenné meg.

Az imám véleménye alapján, e nagyratörő terveket úgy lehetne megvalósítani, ha a muszlimok a Próféta (Mohamed) nevében harcba szállnak a „hitetlenekkel", és „a földbe döngölik" őket. Nidhal „Abu Ibrahim" Siam álláspontja szerint a „hitetlenek" szava és óhaja Allah előtt amúgy sem ér sokat.

Majd felszólította a fanatizált híveit, hogy ne kollaboráljanak a Sátán barátaival, akik együttműködnek Amerikával, Oroszországgal és a nyugati világ más államaival.

A prédikációnak nevezett harci beszéd után a hívek elkezdték azt kiabálni: fel kell szabadítani az Al-Aksza-mecsetet (noha az muszlim ellenőrzés alatt van-szerk.), Allah kalifátust ígért, a kalifátus segítségével pedig elfoglaljuk Rómát, ez már biztos, Allah Akbar...

Az Al-Aksza-mecset előtti tér, 2020. január 17.Forrás: AFP/Ahmad Gharabli

Az izraeli The Jerusalem Post arra hívja fel a figyelmet, hogy nem a mostani az első alkalom amikor Nidhal „Abu Ibrahim" Siam hódításra bíztatja a muszlimokat, és uszít a keresztény államok ellen.

Egy 2019. május 10-én készült felvétel alapján például azt mondta: a Ramadán hónapjában eljönnek az ördögök Amerika, Nagy-Britannia és Oroszország képében.

Majd így folytatta: az iszlám nemzet tagjai egy bombát alkotnak, amely fel fog robbanni, amint parancsot ad rá a muszlimok kalifája, a parancs pedig úgy fog szólni, hogy fel a dzsihádra!Hozzátette, hogy nem a síita Irán jelent veszélyt a szunnita muszlimok számára, hanem Amerika.

Cristian Unteanu külpolitikai elemző, publicista szerint az ilyen jellegű provokációkat végre komolyan kellene, hogy vegye a Nyugat, hiszen ilyen szólamokkal kezdődik az Iszlám Állam dzsihádja is, amelyet teljes mértékben mind a mai napig nem sikerült felszámolni.

Az elemző az uszítás helyszínének, a jeruzsálemi Templom-hegynek különös jelentőséget tulajdonít, hiszen ezt a területet mind a három nagy ábrahámi világvallás (kereszténység, iszlám, judaizmus) a szent helyének tartja.

Ugyan a jeruzsálemi imám a nyilvános prédikációiban még nem beszél a saría bevezetéséről, de ennek ellenére nem lehet nem észrevenni, hogy ez a végcél - fűzte hozzá.

Szerinte a saría alkalmazása terjed az egész iszlám világban, Afganisztántól Jemenen át Szudánig.

Cristian Unteanu véleménye alapján az iszlám világ a történelmi tapasztalatokból és a vallási hagyományokból merítve soha sem fogja feladni a hódítási, világuralmi terveit. Ha a demográfiailag hanyatló Nyugat mégis ebben reménykedik, akkor óriásit fog csalódni.