Lezuhant egy tűzoltó-repülőgép Ausztráliában, hárman meghaltak

bozóttűz Ausztrália Új-Dél-Wales
West Queenbeyan, 2020. január 23. Tűzoltók dolgoznak a lángok megfékezésén az Új-Dél-Wales államban fekvő West Queenbeyanban 2020. január 23-án. A kontinensországot sújtó erdő- és bozóttüzekben eddig legkevesebb 28-an haltak meg, mintegy kétezer otthon semmisült meg, és több százezren kényszerültek lakóhelyük elhagyására. Hatalmas kár keletkezett az élővilágban, egymilliárd emlős, madár és hüllő pusztulhatott el. MTI/EPA/AAP/Mick Tsikas
Vágólapra másolva!
Lezuhant egy tűzoltó-repülőgép csütörtökön az Ausztrália délkeleti részén fekvő Új-Dél-Wales államban, a személyzet mindhárom tagja meghalt - közölték a katasztrófavédelmi szolgálatok.
Vágólapra másolva!

A C-130-as Hercules típusú repülőgéppel a kapcsolat az ausztrál fővárostól, Canberrától száz kilométerre délre fekvő Snowy Monaro térségében szűnt meg - írták.

A térségbe helikoptereket vezényeltek.

Újra feléledtek a bozóttüzek

Ausztráliának azon a területén a hőség és a szárazság visszatértével ismét bozóttüzek keletkeztek. Új-Dél-Wales állam tűzoltósága számos kerületre adott ki figyelmeztetést.

Legfőképpen

  • az állam délnyugati részeire,
  • az ausztrál főváros határaira,
  • valamint az északnyugati területére, 40 kilométerre Sydney belvárosától.

A bozóttüzek miatt zárva tart Canberra repülőtere.

Tűzoltók dolgoznak a lángok megfékezésén az Új-Dél-Wales államban fekvő West Queenbeyanban Forrás: MTI/EPA/AAP/Mick Tsikas

David Elliot, az állam rendkívüli szolgálatainak minisztere azt mondta, hogy visszatérnek azok a körülmények, amelyeket az elmúlt hónapokban tapasztaltak. A politikus egyben rendkívüli éberségre szólította fel a lakosságot a keletkező tüzek miatt.

Hatalmas lángtenger van kialakulóban

Ausztráliában továbbra is súlyos a helyzet a főváros, Canberra keleti külterületén, rendkívüli figyelmeztetés van érvényben több elővárosban.

Az embereket felszólították, hogy azonnal menjenek menedékhelyre vagy egy közeli sporttelepre.

Azt is mondták, hogy már késő autóúton távozni a térségből, mert újabb hatalmas lángtenger van kialakulóban, amely az utakat is elérheti. A tűz rendkívül gyorsan terjed.

A környékbeli bozóttüzek szerdán keletkeztek, amelyeket csütörtökön a heves szelek tovább tápláltak.