Terrortámadásra készült két iszlamista Franciaországban, bombát találtak náluk

Vágólapra másolva!
Előállítottak egy iszlamista radikalizálódás miatt nyilvántartott embert és az élettársát csütörtökön a kelet-franciaországi Epinal településen, miután a lakásában robbanószerkezeteket találtak. Az ügyben a párizsi terrorelhárítási ügyészség indított eljárást - jelezte a vádhatóság.
Vágólapra másolva!

Az 1971-ben született, fogyatékkal élő gyanúsított 2019-ben szabadult a börtönből, ahova egy kábítószerügy miatt került.

A titkosszolgálatok évek óta megfigyelték, miután korábban kapcsolatban állt egy 2012-ben feloszlatott iszlamista csoporttal.

A szabadulása után decemberben azzal hívta fel magára a hatóságok figyelmét, hogy a környezetében azzal dicsekedett, robbanószerkezeteket készít.

A robbanószerkezetet délelőtt fedezték fel a rendőrök a kisváros egyik belvárosi lakóépületében, ahova

riasztották a kommandósokat és a tűzszerészeket, miközben a környékbeli két iskolát kiürítették és az utcákat lezárták.

Nicolas Heitz megyei ügyész is a helyszínre sietett, "tekintettel a talált tárgyakra". Megerősítette, hogy robbanószerkezetekről van szó. Azt is jelezte, hogy

a helyszínen egy férfit őrizetbe vettek, és az élettársát is letartóztatták.

Az épületben először a tűzszerészek, majd a kelet-franciaországi Nancy bűnügyi rendőrsége járt el. A hatóságok valamivel dél előtt feloldották a biztonsági intézkedéseket.

A párizsi terrorelhárítási ügyészség délután jelezte, hogy

terrorista bűnszövetkezet és terrorcselekménnyel kapcsolatos robbanószerkezetek készítése miatt

vizsgálatot indított.