Az iszlám dzsihád az egész világot fenyegeti

Abu Bakr al-Bagdadi
2017. június 16. Az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet által közreadott dátummegjelölés nélküli videofelvételről készített kép Ibrahim Abu-Bakr al-Bagdadiról, a szervezet állítólagos vezetőjéről egy ismeretlen helyszínen. Az orosz védelmi tárca 2017. június 16-i közleménye szerint az orosz légierő csapásával május végén a szíriai Rakka déli elővárosában megölték al-Bagdadit. Az értesülést több csatornán keresztül is ellenőrzik. (MTI/EPA/Iszlám Állam)
Vágólapra másolva!
Együtt kell élnünk azzal a tudattal, hogy az iszlám dzsihád az egész világot fenyegeti, és megvannak azok a képességei, hogy bárhol lecsaphasson, Európában is - olvasható a Századvég Alapítvány és a Mathias Corvinus Collegium által közösen alapított Migrációkutató Intézet legújabb tanulmányában. Az intézet az Iszlám Állam jövőbeli lehetőségeit vette számba. 
Vágólapra másolva!

Az Iszlám Állam új vezetőjéről szóló hírek a figyelmet arra a kérdésre irányítják, hogy mi lesz az Iszlám Államnak mint a jelenkori dzsihád zászlóshajójának a sorsa, és legfőképpen arra, mit jelent mindez a Közel-Kelet és Európa biztonságára nézve. A Migrációkutató Intézet új tanulmánya részletesen bemutatja az Iszlám Állam előző vezetője, al-Baghdadi rejtekhelye ellen végrehajtott, sikeres támadást. Elemzi, hogy a „kalifa" halála milyen hatással lehet a globálisan szervezett dzsihádra. Az elemzés feltárja a „kalifátus" öröklésének lehetséges személyi és szervezeti kérdéseit.

Ibrahim Abu-Bakr al-Bagdadi halálával sem tűnt el az Iszlám Állam Forrás: MTI/EPA/Iszlám Állam

Az Iszlám Állam nem egy egyszemélyes, egyetlen személyhez köthető projekt volt, még ha a kalifátus lelki és marketing síkon is nagyon sokat adott az Iszlám Állam és a globális dzsihád sikeréhez. A szellem már mindenképpen kiszabadult a palackból.

Az Iszlám Állam megjelenésével és a kalifátus kikiáltásával – hiába bukott el területileg az állam és hiába halt meg a „kalifája" – valami véglegesen megváltozott.

Már semmi sem lesz a régi. Együtt kell élnünk azzal a tudattal, hogy az iszlám dzsihád az egész világot fenyegeti, és megvannak azok a képességei, hogy bárhol lecsaphasson. Európában is.

A teljes tanulmányt itt olvashatják.