Az Egyesült Államok egykori budapesti nagykövete 88 évesen halt meg.

George Herbert Walker, az Egyesült Államok egykori budapesti nagykövete 88 évesen halt meg még szombaton. Missouri állam St. Louis városában, egy hospice-ban halt meg, fiának közlése szerint korábbi agyvérzésének szövődményei következtében.

George Herbert Walker két amerikai elnöknek - a néhai idősebb George H. Bushnak és az ifjabb George W. Bushnak - is a rokona volt. Üzletemberként is aktívan politizált a Republikánus Pártban. George W. Bush elnök
2003-ban nevezte ki az Egyesült Államok budapesti nagykövetének, ezt a posztot 2006-ig töltötte be.

George Herbert Walker temetése a washingtoni Nemzeti KatedrálisbanForrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Doug Mills

Walker Connecticut államban született. A Yale Egyetemen diplomázott, a Harvardon jogi végzettséget is szerzett. Majd miután két éven keresztül a légierőnél teljesített szolgálatot, 1958-ban St. Louis városában telepedett le. Annál a pénzügyi cégnél kezdett dolgozni, amelyet a nagyapja alapított unokatestvérével, George H. Bush későbbi elnök anyai nagyapjával együtt.

Megemlékezésében a The New York Times című lap kiemelte, hogy budapesti nagyköveti megbízatása idején George Herbert Walker a két ország közötti jó kapcsolatok fenntartásán munkálkodott.